Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott mot tystnadsplikt lämna uppgift om tv-innehav

Tv-pejlarna bad personalen på tre servicehus att rapportera vilka av de boende som hade tv men inte betalade avgiften. Enligt justitieombudsmannen (JO) bröt personalen mot sekretesslagen när de gjorde som tv-pejlarna sade.

Annons
Oanmälda dök kontrollanterna från Radiotjänst upp på ett servicehus i Östersund. De hävdade att personalen, enligt gällande rutiner, skulle hjälpa till vid kontrollen genom att tala om vilka av de boende som hade tv men inte betalade tv-avgiften.
På ett servicehus i Västerås sade kontrollanterna att de skulle uppsöka samtliga boende om inte verksamhetschefen gav dem uppgifterna.
En liknande händelse inträffade också på ett servicehus i Södertälje. I samtliga fall lämnade personalen ut uppgifterna med argumentet att de inte ville oroa de boende med okänt besök. Samtliga fall hamnade på JO:s bord.

Brott mot tystnadsplikt
JO slår fast att personalen skulle kunna fällas för brott mot tystnadsplikten, eftersom tv-innehav "avser den enskildes personliga förhållanden" och därmed omfattas av sekretesslagen. Trots det väljer JO att inte gå vidare med fallen.
På Radiotjänst i Kiruna AB säger vd Lars Lindberg att kontrollanterna gjorde fel om de krävde ut uppgifterna av personalen.
 Det har vi inte rätt att göra. Men naturligtvis tittar vi igenom JO:s utslag för att se om vi behöver ändra oss på något sätt eller bli tydligare med vår information, säger han.

Fortsatta besök
Kontrollanterna kommer även i fortsättningen att uppsöka personalen på servicehus.
 Det gör vi för att oroa de boende så lite som möjligt och för att ta reda på vilka som har den typen av boende som omfattas av avgiftsskyldighet.
När Radiotjänst kontrollerar vilka som inte betalat sin tv-avgift tar man inte hänsyn till vilka som är gamla eller sjuka.
 Vi behandlar alla lika och betar igenom samhällets alla delar, säger Lars Lindberg.

Mer läsning

Annons