Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsmisstänka bakom köpet av fastigheter i Ljustadalen

Styrelseordförande i fastighetsbolaget Faustus som nyligen köpte 420 lägenheter i Sundsbruk är brottsmisstänkt. Samtidigt har företaget svårt att få bankgaranti till den säljarrevers på 5,1 miljoner till Mitthem vilket kan spräcka hela affären. – Vi måste agera, säger Hans Selling vd i det kommunägda fastighetsbolaget.

Annons
Köpet av fastigheterna skedde för drygt en månad sedan. Enligt uppgift var priset 125 miljoner kronor. Tvisten som pågår och gör att köparnas avsikter ifrågasätts gäller den säljarrevers på 5,1 miljoner kronor som den gamle ägaren NorSwe hade till Mitthem.
Det som gör det extra besvärligt är svårigheterna att klargöra vilka de verkliga ägarna är till Faustus. Enligt Johnny Öhrbäck som säger sig ha utnämnts till vd för någon vecka sedan är ägaren ett bolag vid namn Praletona. Företaget är registrerat på Cypern och sägs ägas av en trust.
Det är av skattetekniska skäl, påstår Johnny Öhrbäck.
Hans roll har den senaste veckan blivit än svårare. I går satt han i förhör hos ekobrottsmyndigheten i Malmö misstänkt för trolöshet mot huvudman där brottet ska ha bestått av att 40 miljoner kronor försvunnit från HSB i Malmö i samband med fastighetsaffärer. Pengar som tros finnas i Luxenburg.
Jag har suttit i förhör men är oskyldig, bekräftar han till ST.
Vid besöket i Sundsvall deltog han och vd:n Kjell Rune Martell. Förhandlingarna blev dock resultatslösa. Kravet från Mitthem var stenhårt. De krävde en bankgaranti för reversen.
Johnny Öhrbäcks har tidigare varit vd för HSB i Malmö. Ett jobb han tvingades lämna i samband med turbulensen runt Turning Torso.
Upplägget tycks ha varit att affären med fastigheterna i Ljustadalen genomfördes genom köp av aktierna i NorSwe. Något som köparna räknade med skulle innebära att de kunde undvika både att söka förvärvstillstånd för köpet av fastigheterna av kommunen och att säljarreversen skulle följa med köpet.
Något som visade sig vara helt fel. Vid en träff med Mitthem där både vd:n Hans Selling och styrelseordförande Fredd Sandberg deltog godtog de inte upplägget utan krävde en omedelbar bankgaranti för beloppet.
Något som företaget inte lyckas uppfylla. Mitthem har därför överlämnat ärendet till sitt inkassobolag som i sin tur kommer att kontakta kronofogden om ingen uppgörelse nås om de 5,1 miljoner kronorna.
Vi måste agera, säger Hans Selling.
Även kravet om förvärvstillstånd kvarstår. Något som pågår för närvarande och stadsbyggnadsnämnden ledamöter kan komma att ta ställning till om företaget är seriöst.

Mer läsning

Annons