Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush hyllade de baltiska staterna

USA:s president George W Bush strödde lovord över de tre baltiska staterna, när han på lördagen framträdde i Riga tillsammans med Estlands, Lettlands och Litauens presidenter.

Annons
På en presskonferens efter sitt möte med de tre statscheferna framhöll Bush Baltikum som ett föredöme för alla stater som kämpar för att gå från tyranni till frihet.
Han sade att även om andra världskrigets slut i maj 1945 gav de västeuropeiska staterna friheten åter, innebar krigsslutet bara början till en ny period av förtryck för Baltikum, när länderna annekterades av Sovjetunionen.
Han hyllade de baltiska folkens "mod och beslutsamhet", som fört dem till en position där de i dag kan hjälpa Ryssland och andra länder "att se fördelarna med att leva i ett fritt samhälle".
Men samtidigt som Bush beskrev den sovjetiska ockupationen av Baltikum som "en av historiens grövsta oförrätter", uppmanade han Lettlands regering att inte låta de etniska spänningarna leda till splittring inom landet eller till att de ekonomiska och demokratiska framstegen bromsas.

Multietniskt
 Vilka de historiska orsakerna än är, så är det ett multietniskt samhälle jag har fått se under mitt besök.
 Inga missförhållanden i det förflutna kan någonsin tillåtas splittra er eller bromsa era anmärkningsvärda framsteg, sade Bush, vänd till sin lettiska värd, president Vaira Vike-Freiberga.
Lettland har den största ryska minoriteten av de baltiska staterna. Uppemot en tredjedel av invånarna är ryssar, som klagar över den diskriminering de anser sig utsatta för. Klagomålen understöds livligt av den ryska regeringen.
Medan Bush satt i Riga slott och talade med Vike-Freiberga samt Estlands president Arnold Rüütel och Litauens Valdas Adamkus, demonstrerade pro-ryska grupper på stadens gator mot hans besök.

Rökgranater
Polisen grep ett 30-tal personer som kastat rökgranater sedan de hade hindrats att ta sig in i den säkerhetszon som inrättats i centrum av Riga.
Bush hann på lördagen också med att lägga ned en krans vid Frihetsmonumentet i Rigas centrum och att prata en stund med ett hundratal noga utvalda, pålitliga medborgare som samlats vid monumentet.
På morgonen vid deras möte gav Vike-Freiberga Lettlands förnämsta orden till sin besökande kollega.
På kvällen flög Bush till Maastricht i Nederländerna för att på söndagen delta i en ceremoni på den amerikanska militärkyrkogården Margraten för de amerikanska soldater som stupade i kampen för Europas befrielse. Mer än 8 000 amerikaner ligger begravda på Margraten. Sedan fortsätter han till Ryssland och besöker till sist Georgien.
Under dagen protesterade ett tusental personer i Amsterdam och flera hundra i Maastricht mot den amerikanske presidentens besök.

Mer läsning

Annons