Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush-regeringen blundade för tortyr

Annons
Kontrollen över Tulkarm på Västbanken övergår på tisdag till palestinierna, sade den palestinska sidan efter ett militärmöte med israelerna på söndagen.
Israel lovade vid toppmötet i Sharm el-Sheikh för en månad sedan att lämna över befälet i fem stora västbanksstäder. Som så många gånger förr ställdes dock löftet in efter ett terrordåd, denna gång bomben i Tel Aviv för en och en halv vecka sedan.
Från den israeliska sidan sades på söndagen att både försvarsminister Shaul Mofaz och premiärminister Ariel Sharon snart ska träffa palestiniernas president Mahmud Abbas.
Det styrande Kommunistpartiet gick som väntat mot seger i söndagens parlamentsval i Moldavien, enligt vallokalsundersökningar. Valet har föregåtts av spänningar med Ryssland och väntas föra det utfattiga landet närmare Västeuropa.
Kommunisterna fick 42 procent, Demokratiskt Moldavien 28 procent och Kristdemokraterna 14 procent. Det visade en undersökning som finansierats av två oberoende tv-kanaler och baserades på uppgifter från 225 vallokaler, enligt Reuters. 54 procent av de röstberättigade i 4,5-miljonerslandet hade röstat två timmar innan stängningsdags.
Uppemot 30 000 personer deltog på söndagen i en demonstration i Marockos huvudstad Rabat. Demonstranterna anklagade den västsahariska befrielserörelsen för att hålla marockaner som krigsfångar på algeriskt område.
Marocko annekterade det mineralrika Västsahara 1976 och demonstrationen ses som det hittills största uttrycket för att den politiken har stöd i folkdjupet. Den hade arrangerats av nätverket Watanuna (Vårt hemland), som består av en mängd olika marockanska organisationer.
Västsahara kräver genom befrielserörelsen Polisario att Marocko ska lämna området så att det kan bli självständigt.
Efter terrordåden den 11 september 2001 fick CIA så gott som fria händer att skicka terrormisstänkta till andra länder för förhör. President George Bush ska enligt New York Times ha undertecknat en hemlig handling som tillät CIA att överlämna fångar utan att varje fall behövde godkännas av Vita huset.
Många av de fler än 100 berörda fångarna vittnar nu om misshandel och el-chocker. Regeringstjänstemän i USA medger för New York Times att man kan ha blundat för tortyr.
När förfarandet uppmärksammades av tidningen New Yorker för en månad sedan konstaterade man bland annat att terrormisstänkta inte sällan förts bort av maskerade amerikanska agenter.

Mer läsning

Annons