Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Byröstande" kan ge resultat i kyrkovalet

/

Det kan vid söndagens kyrkoval ge resultat att rösta på kandidater från den egna socknen på kyrkofullmäktigelistan.

Annons
I Gnarp, Jättendal och Harmånger bildas efter årsskiftet ett gemensamt fullmäktige. Detta ska i sin tur utse kyrkonämnden, det i särklass mest viktiga kyrkopolitiska organet eftersom det har ansvaret för personalen och fastigheterna.
Partiet Framtidens kyrka har en lista med 22 personer från Jättendal och Harmånger med Staffan Larsson i topp. Mot den står borgerlig samling i Gnarp, ledd av Anders Broberg. Den listan har 16 namn.
Även socialdemokraterna i Gnarp/Stocka har en fullmäktigelista med Dick Lindkvist i topp bland nio kandidater.
På Bergsjösidan leder Bo Alin Bergsjölistan till fullmäktige, den har elva namn. Ilsbolistan med sex kandidater toppas av Sören Nilsson medan Hassela mönstrar Anita Alm i topp bland fyra.
Många röster på Ilsbobor kan göra att vi får någon extra plats i fullmäktige, säger Lennart Berggren på Ilsbolistan för att ge ett prov på hur det fungerar.
Därutöver ges medlemmarna i Svenska kyrkan möjlighet att rösta på församlingsnivå. Inom församlingarna är dock beslutsrätten mycket blygsam eftersom de inte har personal- och fastighetsfrågor.

Sverigedemokraterna
Två Nordanstigskvinnor som är anställda av Svenska kyrkan, Anna-Lena Arousell-Berglund, Harmånger, och Inger Enros, Jättendal, ligger tvåa och trea på Posk:s stiftslista och har stora möjligheter att nå stiftsfullmäktige. Posk står för Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan.
Dick Lindkvist, Gnarp, är trea på (s) Norrhälsingelista.
Till stiftsfullmäktige kandiderar även flera andra partier inklusive omdiskuterade Sverigedemokraterna som har hela 37 namn från främst Gävleområdet. Eva Nyman, Uppsala, är i topp på den listan som inte har någon hälsing.

Mer läsning

Annons