Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cellgifters effekt på patienters barn dåligt undersökt

Cellgifter och strålbehandling på möss med testikelcancer innebär stor risk för missbildad avkomma.
Hur stor risken är för människor blir en alltmer brännande fråga.

Annons
Bristen på sådana undersökningar ventilerades på en internationell urogenitalkonferens i Malmö på fredagen.
 Resultaten från djurförsöken kan vara missledande, underströk Ian Morris från Hull York Medical School i Storbritannien.
Han redovisade undersökningar av hur olika sorters cellgifter och strålbehandling orsakar genetiska skador hos möss med testikelcancer och hur i många fall de behandlade mössens avkomma antingen blir missbildad eller dör. Men steget från mus till människa är långt, påpekade han.
 Jag tror att det finns en risk även för människor, men att den är väldigt liten, sade Ian Morris.
I Norge planeras en stor uppföljning av 17 000 före detta cancerpatienter och deras barn. Forskarna ska undersöka förekomsten av aborter, graviditetskomplikationer, sjuklighet och missbildningar hos barnen.
Professor Sophie Dorothea Fosså vid Radiumhospitalet, som ska leda undersökningen, hoppas på att få med de övriga nordiska länderna i studien.
En av de första frågorna som patienterna ställer till doktorn är om de ska våga skaffa barn. Läkarna har i dag inte tillräckligt på fötterna när de ska svara, anser hon.
 Ingenting tyder på ökad risk för sjukdom hos barnen, men det är inte ordentligt undersökt, säger Sophie Dorothea Fosså.
För säkerhets skull brukar män som genomgått behandling mot testikelcancer avrådas från att skaffa barn det första året efter behandlingen. Men den gränsen är högst godtycklig och patienter vars kvinnor ändå blir med barn direkt efter behandlingen brukar inte avrådas från fullföljd graviditet.

Mer läsning

Annons