Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerlän kräver folkomröstning

Annons
Miljöpartiet siktar på att få tio procent av rösterna i nästa val.
Regering tillsammans med socialdemokraterna eller opposition är i praktiken partiets två alternativ efter valet, konstaterar språkröret Peter Eriksson.
Miljöpartiet i princip berett att samarbeta med alla från partier från mitten och vänster ut inklusive ett eventuellt feministiskt parti.
 Men diskussionen vi för nu och som ligger främst på dagordningen är ett samarbete med socialdemokraterna.
Tillsammans med partiets andra språkrör Maria Wetterstrand presenterade han på söndagen partistyrelsens förslag till valplattform inför valet nästa år.
Ett eventuellt feministiskt parti ser Peter Eriksson inte som ett hot mot miljöpartiet.
Flera av våra vanliga sjukdomar som hjärtinfarkt, ms och reumatism har ofta genetiska orsaker.
Den överraskande slutsatsen drar svenska forskare i en ny studie. Deras rön antyder att en vanlig variant av en välkänd gen väsentligt ökar risken för att drabbas av sjukdomarna.
 Det är, så vitt vi vet, första gången någon har hittat en gen som kan ligga bakom en rad komplexa, vitt spridda sjukdomar, säger Tomas Olsson, ledare för studien och professor vid Karolinska institutet.
Genen, som finns hos en fjärdedel av befolkningen, ökar risken för att drabbas av ms, hjärtinfarkt och reumatism med 20 till 40 procent.
Bara drygt 5 000 ungdomar ska göra värnplikt om två år. Då lumpar cirka fyra procent av en årskull.
Ett mycket stort problem är hur försvaret med så få värnpliktiga ska skaka fram de 4 000 soldater som behövs varje år för att bemanna utlandsstyrkan.
Av de drygt 16 000 som togs ut för värnplikt 2002 har bara 1 200 (7,4 procent) verkligen ansökt om internationell tjänst.
Det räcker inte i framtiden även om försvaret anställer beredskapssoldater som av bland annat politiska skäl inte kallas yrkessoldater.
ÖB räknar med att varannan som gör värnplikten måste värvas för internationell tjänst.
Föräldrar ska bara kunna ta ut föräldrapenningen tills barnet fyller fyra år, föreslår regeringens utredare Karl Petter Thorwaldsson.
Han hoppas därmed att kvinnan fortare kan komma ut på arbetsmarknaden igen.
I dag kan föräldrar stanna hemma med barnet i sammanlagt 480 dagar. Föräldrapenningen kan tas ut tills barnet fyllt åtta år eller tills barnet har slutat det första skolåret.
När barnet fyllt fyra år föreslås att varje förälder ska kunna vara hemma i tio dagar per år fram till det barnet fyllt tio år, skriver Dagens Nyheter.
Karl Petter Thorwaldssons utredning ska vara klar i september.
De statliga myndigheterna får tre år på sig att flytta jobben till de orter som drabbats hårdast av försvarets nedläggningar.
Det kommer också att finnas en kontrollstation 2010 då regeringen ska undersöka om jobben finns kvar på utflyttningsorterna.
Regeringen och samarbetspartierna presenterade i helgen den slutgiltiga listan över de myndigheter som berörs av jobbflytten.
Inom loppet av tre år ska närmare 2 300 årsarbeten flyttas ut från myndigheterna i Stockholm till fyra orter och områden: Arvidsjaur, Östersund, Kristinehamn/Karlstad och Gotland. Dessutom kommer minst 340 jobb i statliga bolag att flyttas ut.
Domedagsstämning rådde i Östersund för ett halvår sedan när beskedet kom att nästan all militär verksamhet ska upphöra.
I helgen kom det slutgiltiga beskedet om att närmare 1 200 statliga jobb ska ersätta de över 2 000 militära jobben.
Kommunalrådet Jens Nilsson (s) tycker att det ser bra ut:
 De jobb som ska flyttas hit förstärker den profil som vi har på vårt näringsliv.
Även Jan Lundgren (s), kommunstyrelsens ordförande på Gotland, är nöjd. Visby har räknat med att förlora cirka 500 försvarsjobb med nedläggningen av P 18 men har i gengäld utlovats 620630 ersättningsjobb.
Sten Trolle fortsätter som ordförande för Aktiespararna i två år till. Det beslöt organisationens årskongress som väntat på söndagen.
Enligt ett besked på kongressen ska styrelsen tillsätta en vice vd som ett första steg att ersätta den nuvarande vd:n Lars-Erik Forsgårdh, men det lär dröja ett tag.
 Så länge jag tycker det är kul och styrelsen vill ha mig är jag kvar, säger han.
Det har blåst en hel del kring Aktiespararna inför årskongressen. Forsgårdh och Trolle har anklagats för toppstyrning och krav på föryngring har framförts.
Ett steg närmare har tagits mot att bilda ett sjukvårdsparti som ska ställa upp i riksdagsvalet 2006.
Vid ett möte i Härnösand på lördagen beslutade de nio regionala partierna i Sveriges sjukvårdspartiers intresseförening att gå vidare med planerna på att bilda ett nationellt parti. Ett förslag till partiprogram ska vara klart i slutet av maj och efter remissrunda bland medlemmarna kan partiet bildas i oktober.
Kenneth Backgård, kommunalråd i Boden, omvaldes som ordförande i intresseföreningen och är "inte negativ" till att ställa upp som partiledare.
En 28-årig man häktades på lördagen i Stockholm, bland annat misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av underårig.
Men mannen kan bli den förste att fällas för den nya brottsrubriceringen våldtäkt mot barn.
Sexualbrottslagen ändrades den 1 april och brottet ska ha begåtts timmarna kring tiden för lagändringen.
 Den exakta tidpunkten är inte klarlagd, men vi ska i utredningen mycket noggrant undersöka när det här skedde, säger kammaråklagare Johnny Järlefelt, till TT.
Åtal mot 28-åringen ska vara väckt den 22 april.
Inom kort kommer 200 kvinnor från Uppsala län att få ett brev hemsänt där de erbjuds att på egen hand se efter om de är infekterade av det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
Med hjälp av en särskild pinne som förs in i slidan kan de själva utföra provet som sedan skickas tillbaka till cytologlaboratoriet på Akademiska sjukhuset för analys, skriver Upsala Nya Tidning.
 Vi räknat med att vi kommer att hitta viruset i mellan fem och tio procent av de inskickade proverna, säger Erik Wilander, överläkare vid laboratoriet.
Hur mycket sprit såldes i USA 1995? Vad betyder kluster?
Bredden på frågorna var stor när 50 000 deltagare gjorde högskoleprovet på lördagen.
Högskoleprovet genomfördes på ett stort antal orter i Sverige. Dessutom hade 461 personer tagit chansen att göra provet utomlands. Anmälningarna till provet hade ökat med 10 procent sedan förra våren. Ökningen kan bero på allt större ungdomskullar, men också på arbetsmarknadsläget och att det blivit svårare att få plats på komvux för att läsa upp gymnasiebetygen.
De fem delproven består av 122 frågor med flervalsalternativ.
En man skottskadades i benet på Karl Gustavsgatan i centrala Göteborg natten till söndagen.
Den skadade, som är i 25-årsåldern, fördes till sjukhus. Mannens skador är lindriga och han har opererats.
Beskjutningen rubriceras som försök till dråp och det är oklart vilket motivet kan vara.
Den skadade mannen kördes till sjukhus av bekanta till honom. Polisen har förhört honom liksom dem som skjutsade honom. Vad förhören har gett är okänt.
Ännu sent på söndagseftermiddagen hade ingen misstänkt gripits.
Ännu ett av centerpartiets distrikt, det i Jönköpings län, vill ha en folkomröstning om förslaget till ny EU-konstitution.
Hittills har dock bara två av de 21 partidistrikt som haft stämmor tagit ställning för en folkomröstning, på tvärs med partilinjen.
På stämmorna tar distrikten bland annat ställning till motioner som lämnats in till partiets riksstämma i juni. Vid helgens vårstämma i Jönköpingsdistriktet behandlades en sådan motion med krav på folkomröstning.
Centerdistriktet i Västerbottens län har också tagit ställning för en folkomröstning.

Mer läsning

Annons