Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charlotte Perrelli – din hjärna fungerar helt normalt

Annons

Ni har naturligtvis inte missat att artisten Charlotte Perrelli nuförtiden är väldigt lycklig efter några svåra år med bland annat skilsmässa. Charlottes glädje är inte bara för att hon fått bra recensioner för insatsen i musikalen Evita. Charlotte Perrellis sambo har nämligen friat på värsta hemliga festen som han arrangerade på en lyxgård med anledning av schlagerdrottningens 40-årsdag. Där höll han ett tal till Charlotte framför alla gästerna om hans kärlek till henne och hade jag varit där hade jag skrivit att inte ett öga vart torrt. Efteråt bloggade Charlotte Perreli :

”Herregud! Hoppas inte sagan tar slut!!! Man blir lite rädd när man är lycklig… Förstår ni?!”

Visst förstår man. För i ultravackra ögonblick finns ofta Morran som lurar i hörnen. Man känner Morrans blick i nacken.

Varför är det så? Varför är det så svårt att verkligen vila i den rena glädjen, utan att oroa sig för att Morrans oönskade entré?

Läser nya boken ”Lycka på fullt allvar, en introduktion till positiv psykologi” av psykologen Katarina Blom och journalisten Sara Hammarkrantz. Boken är grundad på aktuell forskning. Första kapitlet heter krasst ”Lyckan kommer, lyckan går” och där konstateras att livet är både och, för oss alla. Ljus och mörker om vartannat och det är lönlöst att försöka undvika det svåra i livet, för livet drabbar oss alla. Trenden inom psykologin är att i stället för att (bara) fokusera på varför vi mår dåligt fundera på vad som gör att vi känner tillfredställelse och bygga vidare på det. Numera finns det goda argument till att vi ska förstärka det som är värdefullt för oss. Hjärnan är enligt boken som ett kardborreband för negativa händelser, kritik och svåra händelser fastnar oftare än det som är positivt. Det är en överlevnadsfunktion och hjärnan letar ständigt efter faror – det har tagit oss från grottan till vart vi är i dag. De negativa känslorna har en funktion.

Så frågan blir: Vad kan man göra för att inte fastna i rädslan och låta den totalt styra våra liv? Låta Morran ta över?

Kortfattat från ”Lycka på fullt allvar” är att ge hjärnan fina saker så att inte bara eländet fastnar i hjärnans kardborreband: Vårda nära relationer, uppskatta det fina i vardagen, göra bra saker för sig själv och andra. Öva på att känna medmänsklighet till andra och sig själv. Agera långsiktigt för ett bra liv . Det ger människan en grund att stå på när stormen kommer.

Så – Charlotte Perrelli – det är fullkomligt normalt att i det braiga flowet stanna upp och oroar sig för framtiden. Så funkar hjärnan. Men tänk Charlotte - nu när vintern kommer har du en famn att värma dig i, och sedan kommer våren.

Lina Norberg Juuso

Journalist. Ska göda det goda i hjärnan genom att se Evita med Charlotte Perrelli i Stockholm tillsammans med dottern.

Mer läsning

Annons