Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CIA: Bush ignorerade Irakvarning

Annons
Bushadministrationen lade föga vikt vid de delar av underrättelsetjänsten CIA:s analyser som handlade om de politiska och militära problem som skulle uppstå i Irak när Saddamregimen störtats, enligt en ny rapport från CIA. Enligt rapporten ska politikerna ha varit mer intresserade av CIA:s bedömningar av Iraks program för massförstörelsevapen, som banade vägen för invasionen i mars 2003, men som därefter visat sig bygga på felaktiga uppgifter.
Den kritiska CIA-rapporten, initierad av den avhoppade CIA-chefen George Tenet, publicerades i det senaste numret av den kvartalsvis utgivna CIA-tidskriften Studies in Intelligence. Tenet avgick i fjol till följd av kritiken mot hur CIA:s uppgifter om massförstörelsevapen i Irak visat sig inte hålla.
Under inledningen av Irakkriget sade Bush att de amerikanska styrkorna och deras allierade skulle välkomnas som befriare i Irak. Han avfärdade de första attackerna från motståndsmän efter det att Saddamregimen fallit som ofarliga.
Drygt två år senare har nästan 2 000 amerikanska soldater dödats i Irak och attackerna från väpnade rebeller skördar dagligen dussintals civila dödsoffer.

Mer läsning

Annons