Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cigarettändare förbjuds på USA-flyget?

Annons
Från nästa vecka kan flygbolagen vägra att låta dig ta med cigarettändaren på flygplanet åtminstone om du reser till USA.
De amerikanska myndigheterna har ensidigt beslutat att flygpassagerare inte får ta med sig cigarettändare in i flygplatsernas säkerhetskontrollerade zoner och ombord på planen. Men samtliga EU-länder har protesterat mot bestämmelsen och hittills vägrat att underkasta sig den.
 I dagsläget väljer vi att avvakta. Vi följer EU:s gemensamma ståndpunkt och tänker under den närmaste tiden inte förbjuda tändare på någon flygning, säger Annika Ramstedt, ansvarig för säkerhetsfrågor på Luftfartsstyrelsen, till Sydsvenskan.
Köpenhamns flygplats Kastrup har samma policy som Arlanda utanför Stockholm. Båda flygplatserna låter dock flygbolag med linjer till USA själva bestämma hur de ska behandla passagerarna.
USA skärpte sina terroristlagar den 28 februari. Myndigheterna där fruktar en ny Richard Reid, den så kallade Skobombaren, som i december 2001 tänkte sätta eld på sin sprängmedelsfyllda sko under en flygning från Miami till Paris.
EU-kommissionen har förgäves försökt förklara att det inte går att kontrollera att passagerarna inte har cigarettändare på sig med mindre än att alla resandes kläder och handbagage kontrolleras manuellt. Det skulle i sin tur lamslå de europeiska flygplatserna.

Mer läsning

Annons