Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlgren på FN:s lista för flyktingchefsjobb

Kabinettssekreterare Hans Dahlgren är en av åtta som ska intervjuas för jobbet som chef för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Sju av de åtta är män, sex är européer.

Annons
 Kofi Annan anser att detta är en mycket stark kandidatlista och ser fram emot att utse rätt person till posten, säger generalsekreterarens talesman Fred Eckhard.
Jobbet kräver politisk skicklighet. Det gäller att få givarländerna att anslå pengar till humanitära insatser för människor som tvingats fly sina hem UNHCR:s budget bygger på frivilliga bidrag.

Toppolitiker
Två av kandidaterna är från hög politisk nivå: Portugals förre premiärminister Antonio Guterres och Australiens förre utrikesminister Gareth Evans, nu chef för International Crisis Group. Evans har ingått i den panel som utrett hur FN kan reformeras.
Dansken Sören Jessen-Petersen och fransmannen Bernard Kouchner lär också ligga bra till. Jessen-Petersen leder FN:s mission i Kosovo och har lång erfarenhet av flyktingfrågor. Kouchner grundade Läkare utan gränser och har varit FN:s Kosovo-representant.
Andra namn är Kamel Morjane från Tunisien, nu biträdande flyktingkommissionär, den belgiske ministern Mark Verwilghen, och Italiens Emma Bonino, ledamot i EU-parlamentet. Bonino har varit EU-kommissionär och väcker ofta uppseende genom att delta i kontroversiella aktioner.

Lansering
Hans Dahlgren ska länge ha varit intresserad av just UNHCR-jobbet. När det blev ledigt valde regeringen att lansera honom, trots att det enligt TT:s källor fanns chans att Sverige kunde få den strategiskt tyngre tjänsten som chef för FN:s utvecklingsorgan UNDP.
Bland Dahlgrens meriter finns tiden som FN-ambassadör, då han representerade Sverige i säkerhetsrådet, och att han är EU:s representant i flera länder med flyktingströmmar i Västafrika.
Nomineringen har kritiserats av kristdemokraternas Göran Hägglund. Han skrev nyligen i Expressen att det är "anmärkningsvärt" att "en regering med dokumenterad oförmåga att hantera internationella kriser gör anspråk på att få en chefspost för detta FN-organ".
Hägglund syftade på UD:s "undermåliga" hantering av evakueringen av flodvågsdrabbade svenskar, men även på socialdemokraternas "hårda och omänskliga" flyktingpolitik samt på Dahlgrens delansvar för hanteringen av fallet med de två terroranklagade egyptierna.

Öppnare process
De åtta kandidaterna ska efter påsk intervjuas av höga FN-tjänstemän, som även inhämtar synpunkter från flyktingorganisationer. Kofi Annan träffar sedan några slutkandidater, och nominerar sin favorit för beslut i generalförsamlingen.
Denna process är en nyordning. FN har hittills utsett höga chefer bakom lyckta dörrar, men nu ska en rad poster utses på detta mer öppna vis.
Kandidater som inte nomineras av sina regeringar kommer dock enligt Fred Eckhard inte i fråga och det lär bli politisk kohandel i kulisserna. Den brittiska kandidaten Valerie Amos lär exempelvis vara vikt för chefsjobbet i UNDP, trots att hennes meriter inte är de tyngsta. Åtminstone påstår tidningen Evening Standard att en uppgörelse skett mellan Tony Blair och George Bush, enligt vilken Storbritannien stöder Paul Wolfowitz som ny chef för Världsbanken mot att USA stöder Amos i UNDP.

Mer läsning

Annons