Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig lönsamhet för bönderna

Den högaktuella frågan om svenska matvarupriser hamnade på agendan vid LRF:s länsförbundsstämma i Härnösand på tisdagen.
- Det finns exempel på enskilda ICA- företag som redovisar 30 miljoner i vinst och samtidigt har synpunkter på att vi producenter ska pressa våra priser ytterligare. Det går tydligen inte att få förståelse för att vi bönder inte kan producera världens bästa livsmedel till reapriser.
Det konstaterade LRF Västernorrlands ordförande, Stig Högberg i sitt inledningsanförande.

Annons
- Vi är utsatta för ett oerhört tryck och pressade priser samtidigt som handeln och distributörer höjer sina vinstmarginaler, påpekade Högberg. - Lönsamheten per ko har minskat med 1.000 kronor under 2004.
Högberg konstaterade i en intervju att avräkningspriserna på kött och mjölk har stått stilla sedan början på 90- talet trots att produktionskostnaderna ökat kraftigt.
- Detta är en helt orimlig situation, påpekade Högberg.
Milkos vice ordförande Thure Eriksson försökte blicka framåt till 2010 i sitt anförande under rubriken "Näringens framtidsfrågor".
Tal hölls också av Tomas Mörtsell som representant för Norra skogsägarna och Ulf Sahlin från Swedish Meats koncernstyrelse.
- Sydostasien och Kina är våra nya handelspartners och det finns inte längre något svenskt ägande av betydelse i detaljhandeln, förutspådde Thure Eriksson.
- Ahold äger om fem år 100 procent av ICA och Carrefour har köpt större delen av Coop. Lidl kommer att ha 200 butiker och den tyska mjölken i deras förpackningar har bytts mot svensk.
När det gäller hur konsumenten ser ut om fem år tror Thure Eriksson att 50 procent av Sveriges befolkning är ensamhushåll och att vi äter allt mer "ute". Det "grå guldet" kallade han i anförandet den allt äldre befolkningen.
- Bekvämligheten blir allt viktigare. Det ska vara snabbt och enkelt att laga mat.
En rad motioner behandlades vid stämman.
Björna LRF föreslår att inget permanent vargbestånd ska finnas i Örnsköldsviks kommun.
- Kan man driva tesen att hela landet ska leva och aktivt arbeta för fler betesdjur i landskapet samtidigt som man bejakar rovdjurens utbredning, undrar LRF i Indal, Liden och Holm.
Stämman förklarade att styrelsen får i uppdrag att fortsätta driva kraven på en avvägd och landsbygdsanpassad viltpolitik.
- Det är viktigt att de ersättningar som betalas ut till djurägare ersätter djurets fulla värde och att ersättningen för rovdjursstängsel täcker samtliga kostnader, påpekar förbundsstyrelsen i sitt yttrande till stämman. Den svenska rovdjursförvaltningen ska inte belasta djurägare.
I andra motioner föreslås ökat stöd för mjölkproduktionen, ändrad stödområdesindelning och att LRF satsar mer resurser på marknadsföring av svensk livsmedelsproduktion.
En rad utmärkelser utdelades vid stämman. LRF:s hedersutmärkelse, silvernålen utdelades till Sture Persson Resele- Ådalsliden, Kjell Forssén Anundsjö, Sten Bölenius Vibyggerå och Per- Ove Forslund Mellersta Ådalen.
Ett miljöstipendium tilldelades Tony och Marianne Hansson som bland annat driver lantbruk i Edsele med 1.800 hönor i produktion av eko- ägg.
Lina Karlström Sollefteå fick utmärkelsen "Årets ungdom" för i första hand sitt arbete med att engagera ungdomar på Naturbruksgymnasiet i bland annat aktiviteter som naturbrukstävlingen, skolkampen och Norrlandsträffen.
Tuna- Attmar har utsetts till "Årets lokalavdelning" . Belöningen togs emot av ordföranden Bertil Offnegård. Bernhard Ekström- stipendiet gick till Anna- Lena Holmström Gideå.

Mer läsning

Annons