Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska tsunamirapporten kritiserar beredskapen

Danska UD:s beredskap sviktade och inte heller andra danska myndigheter hade beredskap för en katastrof som tsunamin i Sydostasien. Det medger utrikesminister Per Stig Möller i en kommentar till den tsunamiutredning som offentliggjordes på tisdagen.

Annons
UD:s egen officiella utredning är djupt självkritisk och utmynnar i närmare 30 rekommendationer som ska stärka den danska beredskapen inför liknande händelser.
 Vi sviktade men det är också den svåraste och mest allvarliga situation som vi varit i hittills, sade Möller men avvisade samtidigt allt tal om att "huvuden skulle rulla" i hans stab. I stället betonade han de rekommendationer som utredningen gjort.

Krisstab
Bland annat föreslås att utrikesdepartementet inrättar en internationell krisstab, som snabbt kan sända dansk räddningspersonal till katastrofplatsen. Samarbetet mellan polisen och departementet måste också förbättras. Precis som i Sverige hade i inledningsskedet departementet ansvaret för att hantera informationen om döda och saknade.
När den uppgiften senare flyttades till polisen måste arbetet göras om från början, eftersom datasystem och administrativa rutiner var alltför olika, också det en parallell till vad som hände i Sverige. I Danmark ska därför nu datasystem och rutiner inom utrikesdepartementet och polisen anpassas till varandra. Departementet ska också upprätta en särskild katastrofsida på internet för att löpande kunna informera anhöriga och andra.

Som i Sverige
Precis som i Sverige ledde den obefintliga beredskapen för katastrofer av den här omfattningen de första dagarna till att utrikesdepartementets telefonväxel och hemsida bröt samman på grund av den stora belastningen. Den svenska utredningen, den så kallade medborgarkommissionen, väntas inte vara klar med sin rapport förrän någon gång under hösten.
I den danska rapporten har en opinionsundersökning genomförts bland 2 200 överlevande danskar och bland resten av befolkningen. I svaren finns hård kritik mot alla inblandade: utrikesdepartementet, resebranschen och försäkringsbolagen.
Den politiska oppositionen förklarade sig på tisdagen nöjd med Möllers uttalanden och utredningen som av socialdemokraterna betecknades som en "historiskt självkritisk rapport".
Ett 40-tal danskar har bekräftats omkomna i flodvågen och några saknas fortfarande.

Mer läsning

Annons