Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danske Bank köper Skandiamäklarna

Annons
Rikskriminalpolisens nya metoder att bekämpa narkotikabrott på internet har väckt stort intresse hos Interpol.
Tack vare "tillåten provokation och infiltration" har projektet lett till 4050 frihetsberövanden och en handfull fällande domar.
Projektet har inspirerat Interpol att i höst undersöka om det går att skapa ett globalt operativt nätverk mot nätrelaterad droghantering med Sverige som förebild.
 Detta är ett världsunikt tillvägagångssätt, säger Daniel Altmayer, narkotikaexpert på Interpol.
Nästan exakt elva år efter Estoniakatastrofen gick Tallinks Estlandsfärja Regina Baltica på grund i Stockholms skärgård.
Ingen person skadades men många passagerare blev oroliga.
Enligt flera passagerare bjöd rederiet på gratis öl, vin och sprit efter grundstötningen.
 Det är förkastligt och skänka ut alkohol i sådana här situationer. Det kommer naturligtvis att påpekas i utredningen av olyckan, säger Sten Anderson vid Sjöfartsinspektionen.
Det unga paret åt det som kom att bli deras sista måltid tillsammans. Så gav kvinnan pojkvännen en drink med vodka och en dödlig dos GHB.
På onsdagen dömdes den 21-åriga kvinnan, mot sitt nekande, av Göteborgs tingsrätt till tio års fängelse för mord på sin 22-årige pojkvän.
22-åringen hittades död i sin bostad på Hisingen i Göteborg i november förra året.
Funktionshindrade har svårare än andra att få jobb och saknar ofta den hjälp de behöver i tillvaron, visar en ny studie.
Bland olika grupper av funktionshindrade är det en klart lägre andel personer i arbetsför ålder som har jobb.
Exempelvis hade 36 procent av de tillfrågade medlemmarna i De handikappades riksförbund (DHR) jobb på den reguljära arbetsmarknaden vid frågetillfället, att jämföra med mellan 76 och 78 procent för befolkningen i stort.
Brukar det vara lugnt i klassrummet på lektionerna?
Nej, svarar sex av tio elever.
Det tycks vara si och så med arbetsron, enligt en undersökning som Statistiska centralbyrån gjort.
Drygt 3 000 elever mellan 10 och 18 år har svarat på frågor om sitt skolarbete, och sammanställningen visar att mer än varannan elev (51 procent av pojkarna, 54 procent av flickorna) inte har lugnt i klassrummet. Bland elever i årskurs 79 svarar sex av tio att det inte är lugnt, medan andelen är lägre på gymnasiet.
Åklagaren yrkade i hovrätten på onsdagen på livstids fängelse för mord för två av de tre män som åtalats för dödsskjutningen i januari mot en 49-årig man i Hjärnarp. För den tredje åtalade mannen yrkades ett mångårigt fängelsestraff för medhjälp. Enligt åklagaren pågick planerna att röja en av männens rival om en kvinna ur vägen ett halvår. Tingsrätten kunde i somras inte döma någon av dem för mord, endast grov misshandel.
Smärta i rygg och nacke leder till sämre minne och koncentrationsförmåga.
Värken påskyndar även det mentala åldrandet.
 Ju ondare man har desto större problem blir det, säger Stefan Söderfjell vid Umeå universitet.
Han har testat omkring 1 000 Umeåbor i åldrarna 3580 år och fann att de som hade värk även hade svårt att koncentrera sig, lösa problem och minnas.
Men det verkar också som problemen försvinner om värken inte blir alltför långvarig.
På söndag seglar den "nygamla" ostindiefararen Götheborg iväg mot Kina. Projektet har stundtals haft motvind, särskilt före sjösättningen 2003.
 Många trodde att båten inte skulle bli färdig, eller att den inte skulle fungera, säger Svenska ostindiska companiets ordförande Göran Bengtsson.
Bygget har kostat cirka 350 miljoner. Den två år långa resan till och från Kina beräknas kosta 150 miljoner, och är ännu inte helt finansierad.
Djuphavens enorma jättebläckfiskar hör till de minst kända av alla djur på jorden. Men nu har de japanska zoologerna Tsunemi Kubodera och Kyoichi Mori lyckats att fotografera djuret. De satte fast ett smakligt bete en mindre bläckfisk och en kamera vid en kilometerlång fiskelina som sedan sänktes ner till 900 meters djup vid Boninöarna söder om Japan i Stilla havet.
Efter ett antal misslyckade försök kom till slut en jättebläckfisk fram och attackerade betet.
Fonden för ickeväljarna i premiepensionssystemet har haft det motigt i år. Pengarna har de senaste åren växt långsammare än snittet för övriga fonder räknat fram till i dag.
Allra mest fördelaktigt har det varit att hänga med i ickeväljarfonden till och med förra året för att sedan hoppa av. En del av fondens högre avkastning jämfört med övriga fonder har nu raderats ut.
Skatten på arbete är för hög för att byggbranschen ska kunna få bukt med svartarbetet. Det anser LO-förbundet Byggnads utredningschef Anders Bäckström.
På en direkt fråga från TT om löneskatten är för hög, svarar han:
 Ja, kanske för hög för att hushållen i tillräcklig utsträckning ska köpa vita tjänster.
Vid en pressträff på onsdagen slog byggbranschen återigen ett slag för att permanenta hushållens möjlighet att göra skatteavdrag vid köp av hantverkstjänster.
En borgerlig regering ska under sitt första år sälja statliga bolag för 3040 miljarder kronor.
Staten ska också spara en miljard på att lägga ned myndigheter.
 Det är ingen tokutförsäljning det handlar om, säger kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Mats Odell.
Han uppger att det krävs en noggrann genomgång av varje bolag för att se om det finns några hållbara motiv till varför det ska vara offentlig ägt.
H & M överträffade ännu en gång förväntningarna och lönsamheten var rekordstark visar bokslutet för tredje kvartalet. Nya butiker öppnas i högt tempo.
Försäljningen ökade med 18 procent till 15,2 miljarder kronor under kvartalet. Det innebar ett vinstlyft på hela 36 procent till drygt 3,3 miljarder kronor.
Resultatlyftet förklaras med lyckade kollektioner, färre realisationer och låga lagernivåer.
Priserna på el, fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp har stigit kraftigt på senare år, enligt en ny rapport. Den viktigaste faktorn bakom höjningarna är de höjda miljöskatterna.
 Vi betalar ett pris för den gröna politiken, säger Bengt Ove Birgersson, vd för Sabo.
Owe Andersson, en av utredarna bakom rapporten, konstaterar att en viktig faktor bakom höjningarna är höjda miljöskatter,fördubblad elskatt, elcertifikat, och EU:s hårdare utsläppskrav som lett till stigande priser på utsläppsrätter.
Sverige behåller sin tredjeplats på rankningen av världens mest konkurrenskraftiga länder. Det är World Economic Forum som årligen rangordnar världens länder, byggt på officiell statistik och enkäter från över 10 000 personer i ledande ställning världen runt.
De nordiska länderna klarar sig väl. Finland toppar listan, följt av USA och med Sverige och Danmark på tredje och fjärde plats. Först därefter kommer några av Asiens tigerekonomier Taiwan och Singapore.
Genomgången täcker 117 länder.
Astra Zenecas storsäljare mot schizofreni, Seroquel, hotas av en lågpriskopia. Aktiekursen sjönk. Men bolagsledningen anser att patentskyddet är starkt.
Det är konkurrenten Teva Pharmaceuticals som har lämnat in en så kallad förenklad registreringsansökan för en läkemedelskopia till USA:s läkemedelsmyndighet FDA. Seroquel är en stor succé för Astra Zeneca med en försäljning på 10 miljarder kronor första halvåret.
Sveriges 3 G-nät skulle ha varit klara redan för ett år och tio månader sedan.
I själva verket står utbyggnaden nu i praktiken still i väntan på beslut från Post- och telestyrelsen (PTS).
Skulle PTS följa avtalet med operatörerna skulle de för länge sedan ha fått kännbara vitesstraff för förseningen, men i dagsläget finns det inget som pekar åt det hållet. PTS avvaktar tvärtom med viktiga beslut om den fortsatta utbyggnaden.
Danske Bank i Sverige vill växa på bolånemarknaden. Som ett led i den strategin köper banken Skandiamäklarna, som är en av Sveriges största mäklarkedjor. Skandiamäklarna är en franchisekedja bestående av drygt 300 medarbetare på sammanlagt 70 kontor i Sverige.
I dag har banken fyra procent av de svenska bolånen. Målet är att banken ska ha åtta procent år 2010. Köpet ska ses som ett led i den strategin.

Mer läsning

Annons