Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Davidstad är borta - men minnena lever kvar

/

Det fanns en vardag inne i Sundsvall, och då var det vinter och kallt. När sommaren kom packade familjen Forslund ihop sina grejer och flyttade till sommarhuset i Davidstad —det lilla koloniområdet som med tiden fick ge plats för Timmervägen och industriområdet vid Nacksta.

Annons
Systrarna Kerstin Willner och Elisabeth Roachford har gjort en djupdykning i familjens fotosamling och där låg de ljuvligaste minnen och ruvade - bilder från barndomens somrar i Davidstad.
Det var ett synnerligen välskött litet område med tio älskade sommarhus.
Nu bor Kerstin på Vendelsö i Haninge kommun och Elisabteh bor på Barbados. Och de brukar träffas på somrarna, i Kerstins sommarhus i Hissjön, som ligger mittemellan Holmsjöändan och Stöde. Det är där de sitter och bläddrar i sina bilder och minns.
Kerstin fyller 70 den 22 augusti och Elisabeth är sju år yngre. Så har de en bror som bor i Söråker.
Vår pappa var en känd Sundsvallsprofil, berättar Kerstin.
Han hette Ragnar \"Ragge\" Forslund och hade en bilskola på Trädgårdsgatan 15. Mamma hette Nathalia och tog hand om bokföringen och de tre barnen.
Pappa växte upp i Davidstad först. Han var fosterson hos sin morbror David Andersson som var borstbindare där, och det var efter honom som området fick sitt namn.
Huset blev med tiden familjens sommarnöje.
Det var många barn där och tänk så vi lekte! Björkhäcken som gick genom området var utmärkt att gömma sig i. När det regnade spelade vi coronne. Och vi lärde oss att simma i Selångersån.
Bondgårdar och djur fanns i närheten och Elisabeth var särkilt förtjust i hästen Pärla, som skenade varje gång ett ånglok passerade. Bara det var en utmaning för en hästtokig tjej.
Jag var inte som mina syskon. Kerstin körde rally och Paul körde motorcross, medan jag älskade att rida, säger Elisabeth.
Kanske är det kalasen de minns mest och mamma Nathalias kardemummakaka, som numera kalllas Davidstadskaka. En tröstekaka för systrar som har förlorat ett älskat barndomsland.
Allt revs i slutet av 70-talet och det enda som finns kvar är några björkar och det känns lite sorgligt, säger Kerstin.
Pionerna har med varsamma händer flyttats till Vendelsö
Men en liten gatstump har i alla fall fått namnet Davidstadsgatan, och den korsar Tegeluddsvägen, utifall någon vill åka och titta på det som en gång var ett rikigt sommarparadis.Davidstadskakan
1 ägg
1,5 kaffekopp socker
3 kaffekoppar vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 kaffekopp fil och grädde
2 tsk kardemumma
1/2 hekto smält margarin
Vispa ägg och socker. Tillsätt de övriga ingredienserna och häll ut i en smörjd och bröad långpanna av mindre modell. Strö över pärlsocker och kanel och grädde i 200 grader i cirka 10-15 minuter.

Mer läsning

Annons