Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är en ovanlig ovanligt stor familj

/

Familjer med tre barn blir allt vanligare.
Men trenden verkar inte riktigt ha nått Sundsvall.
Statistiken visar att familjer med tre barn eller fler är ovanligt ovanliga just här.

Annons

– Har man väldigt stort behov av egen tid, så är det kanske inte heller att rekommendera, säger Camilla Niemelä Falk, mamma med stor familj.

Med elva barn i hushållet är familjen Niemelä Falk i Matfors ovanligt ovanliga, åtminstone statistiskt sett. I Sundsvall finns bara 78 familjer med fem barn eller fler.

Och för att en familj med elva barn ska fungera så krävs förstås rutiner. När vardagens cirklar bryts under sommaren så kan det också bli en utmaning.

– Rutiner är jätteviktigt, men har man så här många barn så måste man också kunna ta det som det kommer och kunna kasta om snabbt. Många gånger har vi nog tänkt att vi skulle ha gjort vissa saker, men sedan har det hänt något och det blivit vårdcentralen eller akuten.

Vad tror du att det beror på att fler inte skaffar fler barn än ett eller två?

– Svårt att säga, men många gånger tror man kanske att det är värre än vad det är. Sedan så har vi själva haft elva bäbisar, som har varit väldigt lättsamma. Får man ett eller två barn som skriker under nästan hela bäbistiden, så kanske man inte är så sugen på fler heller.

– Sedan så tycker jag om det som är lite gammaldags. Mig gör det inget att jag är hemma med barnen och drar det tyngsta lasset med tvätt, disk och passa barn. En del har skitsvårt för det och tycker att allt ska vara jämställt. Med så här många barn får man inte vara rädd att låsa sig hemma, men jag trivs med det, säger Camilla Niemelä Falk.

Enligt en rapport från SCB, som heter ”Tredje barnet en ny trend?”, så blir det allt vanligare med trebarnsfamiljer. Men, om man tittar närmare på statistiken så ser man samtidigt att Sundsvall har ovanligt få familjer med tre barn eller fler. Andelen ligger klart under riksgenomsnittet. I övriga Västernorrland, med undantag för Timrå, är det tvärtom.

Varför just Sundsvall avviker är det ingen som riktigt vet.

– Barnfamiljer kan ju ha både en och två föräldrar och är det bara en förälder så är det vanligare med bara ett barn. Sammanboende föräldrar har i lite större utsträckning två barn eller fler. I kommuner med många ensamstående föräldrar, så är det alltså ett lite lägre genomsnittligt antal barn per familj. Det här är en sådan sak som jag skulle titta närmare på, säger Anna Nyman på avdelningen för befolkning och välfärd på SCB.

Mer läsning

Annons