Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dear Mr President: Vi ska ju rädda världen         

/

Annons

Styrkedemonstrationen sker på 70-årsdagen efter andra världskrigets slut. En militärparad med stridsvagnar, avskjutningsramper och kärnvapenrobotar. När jag viker ihop tidningen med bilder på den ryska maktuppvisningen på Röda torget kryper något kallt genom kroppen. De måste stilla sig, de maktfullkomliga.

Utanför vardagsrumsfönstret hör jag barnen som bygger sandslott, gungar och leker tafatt nere på skolgården. De har smutsiga fingrar, sand i håret och solsken i blick. De är framtidens politiker, tjänstemän, konstruktörer och innovatörer. Sladdisen och hans syskonbarn har just plockat ihop den lilla leksaksloppisen de hade ställt upp i gathörnet. Hundralappen de fick in ger dem en ny rakryggad hållning. De är framtidens affärsmän, matematiker eller kassabiträden. I takt med sommarens intåg tinar småfolket fram. För den som bor i en vägkorsning, vid en skola, så är de yviga, snuviga, pratglada, leklystna barnen det mest välkomna vårtecknet, flyttfåglar och krokusar till trots.

Har de inga ungar omkring sig, de som slösar bort sin tid på maktdemonstrationer och upprustningar i öst och väst? De som invaderar städer och byar, håller folket i ett järngrepp, kränker luftrum och ägnar sig åt provokationer under vattenytan.

En annan tidning har listat männen som betraktas som världens farligaste ledare, så: Dear Mr Putin, please Abu Bakr al-Baghdadi, I'm begging you Kim Jong Un och ni andra –vi har inte tid med fler krig. Vi har inte råd med mer skräck, våld och terror – vi ska ju rädda världen! Kampen som ska föras handlar om att vi ska lyfta de hungriga över fattigdomsgränsen och åstadkomma drägliga levnadsvillkor där torka, tornados och pansarvagnar har dragit fram. Dessutom behöver vi renare luft, grönare grönska och ett blåare hav.

Så till er, världens farligaste ledare: Svik inte det uppväxande släktet och låt oss inte irra omkring här, rädda och fulla av själslig värk. Ni förlamar oss.

Mina barn har kamrater som kommer från jordens alla hörn. Familjen representerar flera delar av världsatlasen. Jag klarar inte att se förbi tiggarlägren eller avskärma mig mot de flyendes farvatten över Medelhavet. Jag klarar inte att förklara för min tioåring varför barn och pappor och mammor tillåts drunkna i lastrum på överfulla flyktingbåtar. Jag förmår inte säga att jag är annorlunda än de som har sitt ursprung i en annan del av världen. Ni som gör det, hur gör ni och vad grundar ni era otroliga, förnuftsvidriga tal och teorier på?

Så ni viktiga – om ni är riktiga människor och män: Svik inte barnen och lämna dem inte med det här arvet. Er krigföring är fel, om den här världen ska bli hel.

Mer läsning

Annons