Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om tandvårdsstöd

Statsminister Göran Perssons löfte om billigare tandvård för unga vuxna väcker både frågor och kritik.
Satsa hellre på dem som verkligen behöver vård, anser Privattandläkarna.

Annons
I sitt förstamajtal lovade Göran Persson förändringar i tandvårdsförsäkringen. I ett första steg ska det bli billigare tandläkarbesök för 2030-åringarna.
Statistiken visar att en minskande andel unga vuxna satt sig i tandläkarstolen någon gång det senaste året.
 Ungdomar är inte så flitiga tandvårdsbesökare när de måste börja betala själva, säger medicinalrådet Agneta Ekman vid Socialstyrelsen. Men ingen kan svara på om de därmed fått sämre tandhälsa. Någon sådan nationell studie finns inte, säger Agneta Ekman.

Goda skäl
Agneta Ekman anser att det ändå finns goda skäl att inrikta sig på de yngre vuxna.
 Ska man bibehålla den goda hälsa ungdomar har när de lämnar den organiserade barn- och ungdomstandvården är det här man ska ta vid.
Samtidigt finns det andra grupper som inte kan besöka tandläkaren.
 Det är en politisk fråga hur resurserna ska fördelas, men vi vet att det finns grupper som av ekonomiska skäl måste avstå från tandvård ensamstående mammor, långtidssjukskrivna, förtidspensionärer och långtidsarbetslösa. Den stora andelen av dessa finns sannolikt i lite äldre åldersgrupper, säger Agneta Ekman.

Fel prioritering
Privattandläkarnas ordförande Bengt Franzon tycker att regeringen prioriterar fel.
 Staten borde satsa på ett skydd mot höga kostnader, baserat på individens behov och inte ålder. Men om man nu väljer gruppen 2030 år borde man satsa på dem som har de största vårdbehoven.
 Ska vi ha råd att ge tandvård till dem som har stora behov måste vi tillvarata alla möjligheter att hålla tänderna friska så länge som möjligt, replikerar Håkan Vestergren vid Sveriges kommuner och landsting.
Hur den förestående tandvårdsreformen ska utformas återstår att se. En beredning ska se över tandvårdsförsäkringen och dess förslag ska ligga klart i höst.
En tänkbar modell, som Sveriges kommuner och landsting pläderat för, är att förstärka den så kallade abonnemangstandvården, kanske med ett högkostnadsskydd för dem som har problemtänder. Abonnemangstandvård innebär att patienten garanteras undersökning och tandvård mot en fast årsavgift. Ju friskare tänder, ju lägre årspremie.

Mer läsning

Annons