Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration mot bankerna

Bankerna går med vinst — vi med förlust.
Det blir en av parollerna när ett demonstrationståg på måndag passerar storbankernas kontor i Stockholms city.

Annons
Demonstrationen riktar sig mot bankernas kapitalförsäkringar som blev en dålig affär för många svenskar när börskurserna började falla 2000. Initiativtagaren Lars Ohlson driver i vanliga fall Börsofferjouren, en organisation som hjälper människor som kommit i konflikt med bankerna.
Ohlson räknar med att mellan 50 och ett par hundra personer kommer att dyka upp för att visa sitt missnöje med kapitalförsäkringarna.
 De flesta är inte vana vid demonstrationståg och det kommer att bli en värdig demonstration, säger Ohlson.
Tåget ska passera huvudkontoren för Skandia, SEB, Nordea, Föreningssparbanken och Handelsbanken. På varje station kommer en petition att lämnas över med en begäran om att finansinstitutionerna ska lyssna på de människor som förlorat pengar på kapitalförsäkringar.
Ohlson bedömer att det finns närmare en miljon svenskar som förlorat pengar på kapitalförsäkringar. Totalt har mångmiljardbelopp placerats i olika typer av kapitalförsäkringar.
 Det är många som känner sig lurade. De har inte bara blivit av med sina pengar utan de har blivit kränkta och för många har livet förkortats, säger Ohlson som också understryker att demonstrationen inte alls är antikapitalistisk.
 Vi är inte alls emot bankerna, de måste vara affärsdrivande företag. Men konsumentskyddet på det här området fungerar inte, säger Ohlson.

Mer läsning

Annons