Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den flygande bonden

/
  • Här inne i cockpiten trivs Börje Svensson. Det är ett ställe där man finner frid och inre harmoni tycker han.
  • Börje Svenssons dotter Annika visar glatt upp löpsedeln från 1995 när pappa kraschade.

Han kallas \"Den flygande bonden\". Ett smeknamn som Börje Svensson från Gästa gärna bär. Det var för 21 år sedan som han tog sitt flygcertifikat. – Det är en enorm frihetskänsla att få sätta sig bakom spakarna på Cessnan, säger Börje svensson.

Annons
På Ovansjös flygplats står en Cessna 172, årsmodell 1979. Toppfart cirka 200 hundra kilometer i timmen beroende på vindarna. Det fyrsittsiga planet känns trångt, men har man bara stjälpt ner kroppen i passagerarstolen känns det ändå rätt hyfast.
Spänn fast dej och fäll fram spaken på dörren annars kan du ramla ur, säger han och börjar knastra med radion när vi rullar ur på startbanan.
Börje har en viss förkärlek till att utföra loopingar. Han brukar fråga medresenären först om det går bra med lite flygkonster.
Det är inte så farligt. Det är när man störtar ned mot marken för att ta fart det kan kännas lite i magen, resten är lugnt, säger Börje Svensson tryggt.
Den andra juli 1995 hamnade Börje Svennson på Sundsvalls Tidnings löpsedel. Han hade kraschat med Hudiksvalls dyraste flygplan. Passageraren var det nya mågämnet som satt blek om nosen bredvid Börje vid olyckan.
Jag missbedömte bränsletillgången en aning. Vi var på väg mot Hudik och hade fem minuters resa kvar till målet. Motorn stannade och jag såg en fin åker framför mig, ett perfekt ställe att nödlanda på, trodde jag, säger Börje Svensson.
Men det stod en lada i slutet på åkern. För att inte köra in i den girade Börje vänster. Alla olyckor kommer på en gång. Planet dunsade ner i ett stort krondike. Vingarna bröts sönder och föll av flygplanskroppen, motor bröts loss och hamnade också i diket.
Vi hade tur, ingen av oss skadades. Det var mågens första flygtur någonsin. Han har hämtat sig från den chock han fick och flyger gärna med mig igen, säger Börje Svensson.
\"Den flygande bonden\" och hans hustru Märta Brita driver tillsammans \"Bo på lantgård\" för turister som vill
uppleva en levande jordbruksmiljö.
De hyr en stuga som vi har här på tomten och brukar stanna 14 dagar, vara med oss i våra sysslor här på gården. De reser omkring på orten för att se vår vackra närmiljö, säger Märta Brita.
Börje Svensson fungerar ibland som \"Den flygande polisen\" .
Jag håller koll på bönderna här omkring. Hur de har det med skörden och vad de har bakom ladugården. Där finns det grejer, hur mycket skrot som helst. Det är ett Norrlandsfenomen, i södra Sverige håller bönderna det rent och fint kring sina ladugårdar, säger Börje Svensson och berättar att det var grannen som gav honom smeknamnet på Börjes 60 års fest.

Mer läsning

Annons