Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den kemiska industrin i Texas hotas av Rita

Den omfattande kemiska industrin längs Texas kust hukar sig inför orkanen Ritas ankomst som i värsta fall kan få enorma miljömässiga- och ekonomiska konsekvenser.

Annons
Hälften av USA:s petrokemiska industri ligger i det område där Rita, som skapat oro för ytterligare en katastrof bara tre veckor efter Katrinas härjningar, kan komma att slå till.
 Det är definitivt den region som har den viktigaste koncentrationen av kemiföretag, kanske i världen. Bara i Texas finns över 100 företag, säger Dorothy Kellogg vid Chemical Market Associates.
Miljöforskaren Tom Natan befarar att branschen inte är förberedd för en så kraftfull orkan som Rita.
 Mellan Freeport (Texas) och Louisiana finns det 87 fabriker, oljeraffinaderier, kemiska anläggningar och oljelagringsfaciliteter. De alstrar avfall som innehåller 650 000 ton kemikalier. Och det är något man inte vill ska läcka ut, säger Natan.
Enligt miljöforskaren är anläggningarna byggda för att klara en orkan av styrkan kategori tre men inte en kategori fem-orkan. Det innebär att frågetecknen hopar sig rörande en mängd farliga kemikalier.
 Det finns en rad oklarheter rörande huruvida kemikalierna är säkert lagrade.
 Varje läcka innebär ett potentiellt problem. Oljekemikalier som läcker ut i vatten tränger ned i jorden som sedan alstrar damm som människor kan få i sig.
Dorothy Kellog är dock mer optimistisk. Hon påpekar att orkanen Katrina inte medförde några allvarligare konsekvenser för den kemiska industrin i Louisiana.
 Vi hoppas att det blir samma sak med Rita.

Mer läsning

Annons