Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte helt lätt att hitta fram...

/
  • Tydliga informationsskyltar berättar var ursprunget till träden finns och vad virket används till. De flesta arterna på området används inte i den svenska skogsindustrin.

Det är inte helt lätt att hitta fram till Sundsvalls kommuns arboretum, en trädgård med bara träd. Startplatsen ligger vid en bilparkering i Sidsjöbodarna. Från informationstavlan leder en glest markerad stig in i skogen. Men området är väl värt ett besök.

Annons
Stigen går genom högt gräs, svampar och blomsterängar. Kamomill, rölleka, renfana och älgräs doftar sensommar. En ljust lilafärgad nordisk stormhatt växer nästan två meter hög vid Sidsjöbäcken.
På några ställen bryts den mörka barrskogen av med skir grönska från glasbjörkar, sveriges kanske mest älskade träd som ger material både till skogsindustrin, slöjdare och möbeltillverkare.
Gråalen skapar sina egna rum med höga släta stammar. Ibland kallas den för ädellövskog och liknas vid bokskogarna i de södra delarna av landet. Och visst finns det likheter när ljuset silar ned genom lövtaket. Virket används bland annat till träskor.
Så går vi från trädgrupp till trädgrupp och läser på informationstavlorna. Om douglasgranen som är en av världens största träd och kan bli drygt 100 meter högt med en omkrets på 12 meter. Om blå stickgran som odlas som julgranar och skulle passa bra i en Disneyfilm eller contorta-tallen som odlas på många platser i Sverige.
De flesta av trädslagen går inte att använda för produktion i Sverige. Att de blev så många barrträd beror delvis på att vi bor i en region med en omfattande skogsindustri, säger Greger Örjestål på stadsbyggnadskontoret i Sundsvall.
Historien om Sundsvalls arboretum började på 1950-talet med att kommunen köpte in mark för framtida exploateringsbehov. Men det blev ingen bebyggelse och kommunen hittade ingen arrendator som ville sköta marken.
Tankarna fanns på att plantera igen de cirka två hektaren med granskog. Då föreslog Skogssällskapet ett arboretum, en försöksodling av främmande trädslag i studiesyfte.
Nu har skogen vuxit sig hög och tät. Hösten 2005 ska beståndet gallras så att varje träd får bättre utrymme och möjlighet att visa varje arts speciella karaktär.
Men att douglasgranen ska bli 100 meter hög i Sundsvall, tvivlar Greger Öjestål på. Vi har inte de perfekta växtförhållandena varken för den granen eller andra arter i Sundsvalls Arboretum.
En liten inblick kan vi ändå få av träd som växer i Kanada och USA eller sibirisk ädelgran som täcker enorma arealer över hela Sibirien. Det är bara att åka till Sidsjöbodarna i Sundsvall. Karta och information går att hitta på nätet.

Mer läsning

Annons