Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är något som stinker här

/

Annons

På trottoaren utanför luktar det sopor. Eller luktar, det stinker. Visst, det är rötmånad, men var det verkligen så här i somras?

Förra helgen kände jag att det luktade precis lika illa utanför en tjusig trappuppgång i Linnéstan i Göteborg, men så är det ju i större städer. (Enligt mina mätningar luktar Oslo sämst i Skandinavien.)

Om man inte visste bättre skulle stanken kunna tolkas som att Sundsvall har blivit större, fått några hundra tusen nya invånare, men så är det ju inte.

I livsmedelsaffären ligger ett ägg-och-tonfisk-moln över salladsdisken. Utanför hamburgerian sitter askfatet monterat vid uteserveringen, en decimeter från entrén. När barnen kommer hem från badet luktar de antingen frätande klor eller kvävande insjö. Själv är jag svettig av den fuktiga sensommarluften.

Helgens fester stinker magsyra och urin, vardagens varuleveranser luktar diesel. Smågodishyllan doftar kemiskt, liksom tvätten på torkställningen.

Pappersbruk, aluminiumsmältverk, återvinningsstationer. Någonting stinker i Sundsvall. Överallt. Hela tiden. Varför är allt plötsligt så påträngande?

Herregud, jag kanske är gravid.

Och så öppnar sig himlen och regnet öser ner. Chili och vitlök fräser i stekpannan i köket. I trappuppgången väntar doften av någon nyduschad som just gått förbi.

Det liksom lättar.

Något helt annat: Har du varit och sett Trainwreck på bio ännu?

Komikern Amy Schumer har i några år gjort sketch-tv av och med inslag av ståupp i sin serie Inside Amy Schumer. Hon är härligt krass, svårt sexfixerad och den beprövade formen (Seinfeld, Louie) funkar. Nu spelar Schumer huvudrollen i en film som hon har skrivit själv, regisserad av Judd Apatow.

Det luktar Det Stora Genombrottet lång väg.

Om det inte vore för alla mättade dofter av popcorn och konstiga chips skulle jag gå och se den direkt.

Den här luktkänsligheten måste få ett slut ...

Håkan Norberg

Frilansare som skriver och filmar, pratar och springer, äter och dricker. Ibland för att han måste, ofta för att han vill.

Mer läsning

Annons