Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ny sporthall i Timrå, står klart efter lång debatt

Delar av oppositionen anklagade socialdemokraterna för att ha lagt en valbudget. Framförallt syftade man på förslaget att sätta av pengar till en ny sporthall/aktivitetshall för 14 miljoner kronor.

Annons
Men även pengarna till socialbudgeten blev en het fråga. Socialdemokraterna vill skjuta till 1,5 miljoner kronor extra. Den alternativa budgeten från centern, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna vill hålla fast vid dagens nivå.
Lars-Erik Nordin © hänvisade till statistik från staten som skulle göra gällande att sociala får 33 miljoner kronor för mycket.
Socialnämndens ordförande Jan Nordin (s) använde sig också av statistik som visade att kostnaderna i Timrå låg lägre jämfört med riket och länets kommuner i de flesta verksamheterna.
Båda var dock överens om att siffrorna måste granskas och Lars-Erik Nordin begärde att en utredning skulle göras innan man beslutar om mer pengar till sociala.
Kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand (s) upplyste om att kommunstyrelsen var överens om att undersöka uppgifterna i statistiken.
Det blev i första hand en debatt mellan socialdemokraterna och det borgliga blocket, som ansåg att deras budgetförslag var mer framåtriktad.
Bland annat vill de fyra borgliga partierna satsa elva miljoner under tre år för att utveckla attraktiva tomter för att öka inflyttning till Timrå. Något som de borgliga partierna menar skulle öka skatteintäkterna både på kort och lång sikt.
Den viktigaste framtidsfrågan är att få fler att flytta till Timrå, det ger mer skatteinkomster som vi kan fördela, sade Lars-Erik Nordin. Vi måste få tillväxt. En aktivitetshall betyder kostnader i framtiden och då måste vi skära någon annan stans.
Han syftade då på amortering-, ränte- och underhållskostnader.
Vidare ville man satsa mer pengar på vägar och lekplatser jämfört med socialdemokraterna.
Ewa Lindstrand ansåg inte att det handlade om en valbudget. Hon betonade att södra skolområdet under flera år saknat en riktig gymnastikhall. Vidare menade hon att den idrottsprofil som skolorna har i Timrå är en viktig framtidssatsning. Och satsningen på en idrottshall kommer enligt majoriteten få fler skolelever att läsa i Timrå.
Vänstern och miljöpartiet hade inga egna budgetförslag och deltog inte nämnvärt i debatten. Vänsterns stödde socialdemokraterna med motiveringen att sociala behöver mer pengar.
Miljöpartiet stödde också socialdemokraterna och konstaterade att man är en liten organisation i Timrå och att budgetarbetet är svårt. Man menade att majoritetens förslag var det bästa.
Strax före beslutet gick Arne Andersson (sd) upp och yrkade att ordet etnisk mångfald skulle strykas i verksamhetsplanen. Han ansåg inte det vara en bra idé.
Det är som pest och kolera, sade han.
Övriga fullmäktigeledamöter tappade nästan hakan och var upprörda över sverigedemokratens inlägg. Många gick upp och med olika argument bemötte man inlägget. Ewa Lindstrand ansåg att Arne Anderssons (sd) åsikter var avskyvärda men ansåg att det var bra att han visade vart partiet står.
Efter nästan tre timmars debatt togs socialdemokraternas budget efter votering och rösträkning med siffrorna 33 ja och 15 nej och de fyra borgliga partierna reserverade sig. Sverigedemokraterna avstod att rösta och hans förslag om strykningen blev nerröstad med stor majoritet.

Mer läsning

Annons