Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att ta vara på våren – eller?

Annons

Enligt kalendern var det maj, det var fredag, och under dagen hade solen kikat fram. Jag och en kompis ville fira livet och våren och tänkte att det kunde vara mysigt att göra det med ett par folköl nere vid hamnen i Sundsvall.

När arbetsdagen var slut syntes dock ingen sol. Himlen var deprimerande Stalingrå, det duggregnade och det blåste så där lagom kallt som det gör i Sundsvall ibland. Eller förlåt, som det gör i Sundsvall HELA TIDEN från mars till oktober.

Men skam den som ger sig. Är det vår så är det vår vilket betyder att det nästan är sommar och då ska man minsann sitta ute. Så vi firade "våren". På en kall trappa blickade vi ut över en tom hamn, med rygg och uppdragna axlar vända mot vinden. Ölen var god men den hade varit ännu godare om temperaturen hade överstigit tio grader.

Nu kommer ju jag från Småland och tycker att Sundsvalls vårar är ett skämt. "Våren" här uppe är den värsta tiden på hela året för någon som är uppväxt söder om Mälaren. För någon som räknar vårens dagar i snödroppar, krokus, blåsippor, vitsippor, bin, fjärilar, tusenskönor, fågelkvitter och syrener. Sundsvallsvåren däremot, den bjuder på snö ända in i april. Sedan är det grått i en månad, innan allt blir grönt över en natt. Men det är fortfarande bara tio grader varmt (kallt).

Men, svenska som vi är satte vi oss som sagt i hamnen i alla fall. Lever man i ett land där det är "mörkt som i en säck" (citat Johan Glans) 250 dagar om året så tar man vara på våren. Så fort snön hade smält satte vi oss på Norra berget för årets första grillning. När stans första uteserveringar plockades fram satte vi oss under infravärmen, invirade i filtar. Och snart är det väl dags att hoppa i plurret?

Vi grillar, badar, sitter på uteserveringar och dricker folköl i parken – oavsett väder. Hänger vinterjackan längst in i garderoben, snörar på de tunnaste sneakersen, skalar av lager med kläder och solar på balkongen. För almanackan säger minsann maj.

Jag och min kompis klarade oss inte särskilt länge i hamnen. Efter en öl ville vi inte längre sitta kvar i vågrätt duggregn. Vi hade fått nog av att fira livet. I stället gick vi in i värmen på en av Sundsvalls krogar och det var så skönt, så skönt.

Om en vecka sitter jag på en uteservering i Budapest och dricker öl iklädd korta shorts och linne. Jag kommer ha solbrillor på mig för att skydda ögonen från solen, inte för att det har blivit "vår" och jag vill se cool efter ett halvår som Michelingubbe. Förmodligen kommer jag bada också. Och jag kommer tänka tillbaka på den icke-existerande våren i Sundsvall och än en gång undra varför vi var så dumma att vi trodde att "ta vara på våren" betydde att utsätta oss för så mycket kyla som möjligt. Det är bättre att ta vara på sommaren i stället.

Linette Israelsson

ST-journalist som är en väldigt frusen livsnjutare

Mer läsning

Annons