Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DI:s egen utredare kritisk till porruppläsning

Kommissarie Olle Liljegren vid länskriminalen i Stockholm frias från alla brottsmisstankar men tvekar om att fortsätta arbeta som polis.
—  Vi kommer att begära ett ofantligt skadestånd, säger hans advokat till TT.
Dramatiska institutet kritiseras skarpt av sin egen utredare Bengt Westerberg för det urspårade barnteaterprojektet.
Men han har också många tröstande ord till skolan.

Annons
Svea hovrätt ogillar i sin dom på onsdagen åtalet mot Olle Liljegren i sin helhet. Hovrätten var inte enig ett hovrättsråd och en nämndeman ville döma honom till fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott.
Liljegren dömdes i oktober i fjol av Eskilstuna tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
 Vi känner en fullständig glädje. Liljegrens starka tilltro till att en oskyldig inte ska dömas i Sverige har uppfyllts, säger advokat Per Liljekvist till TT.
Enligt Liljekvist har Olle Liljegren rätt till ett mycket stort skadestånd för de elva månader han suttit häktad.
 Han har som kommissarie blivit uthängd i medierna och anklagats för otroligt grov brottslighet, säger Per Liljekvist.
Olle Liljegren har enligt advokaten lidit stor skada och det är högst osäkert om han kommer att gå tillbaka som polis.
Trots hovrättens friande dom är det inte säkert att rättsprocessen är över för Olle Liljegren.
De båda åklagarna i målet är starkt kritiska mot domen som kan komma att överklagas av riksåklagaren (RÅ).
 Vi delar inte hovrättens domskäl och ska nu analysera domen tillsammans med RÅ, säger åklagare Magnus Elving till TT.
En stor del av åtalet mot Olle Liljegren bygger på uppgifter från en medåtalad 35-årig informatör. Hovrätten anser inte att mannen är trovärdig och hävdar att han i rätten lämnat delvis oriktiga uppgifter. Det är främst av detta skäl som åtalet underkänts.
I målet var också ytterligare åtta män åtalade för olika brott. För sju av dem skärper hovrätten straffen väsentligt. De döms bland annat för grovt narkotikabrott till fängelse på mellan två och ett halvt år och elva år. Den 35-årige informatören får sitt treåriga fängelsestraff fastställt.
Kommissarie Olle Liljegren greps i mars 2004 av polisen i Eskilstuna. Han misstänktes för att tillsammans med en informatör ha genomfört otillåtna brottsprovokationer och i samband med detta ha begått flera brott.
Eskilstuna tingsrätt häktade honom den 23 mars 2004 som på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott och han åtalades den 30 juli vid tingsrätten.
Rättegången började den 6 augusti 2004, av säkerhetsskäl hölls den i Stockholms tingsrätt.
Den 28 oktober dömde Eskilstuna tingsrätt Olle Liljegren till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Rättegången i Svea hovrätt inleddes den 16 december. Samtidigt som rättegången avslutades den 15 februari släpps Olle Liljegren ur häktet.
Svea hovrätt friar honom helt den 23 mars 2005. (TT)
Den tidigare folkpartiledaren är främst kritisk till uppläsningen av en porrnovell för en grupp sexåringar som bjudits in till den konstnärliga högskolan. Novellen handlar om två småflickor som har oralsex.
 Det finns all anledning att vara kritisk mot uppläsningen, särskilt i det sammanhanget, sade Westerberg när han presenterade den utredning DI beställt av honom.
Skolklassen hade obligatorisk närvaro, inga diskussioner fördes på förhand med lärare och föräldrar, och beredskap för att hantera situationen i efterhand saknades.
Olämpligt och omdömeslöst, konstaterar Westerberg, även om han inte tror att barnen tagit skada.
 Barn lyssnar selektivt och sållar bort sådant de inte förstår. En större risk för barnen är felaktiga vuxenreaktioner på det inträffade.
Övertrampet var "i huvudsak" ett verk av den student som läste upp novellen, anser Westerberg. Men studenten ingick i en havererad projektgrupp. Förberedelserna var dåliga och handledaren frånvarande.
Därutöver är Westerberg dock full av tröstande ord och beröm för Dramatiska institutet. Skolan har en lång och internationellt framgångsrik historia. Barnteaterprojekten har bidragit till den framgången, och de bör fortsätta, tycker han.
 Det här är ett viktigt dokument som kommer ligga till grund för förändringar, sade skolans hårt ansatte rektor Per Lysander om utredningen.
Ännu väntar Lysander på resultatet av den förundersökning kring misstänkt sexuellt ofredande som vice chefsåklagare Birgitta Tholander Werne driver.

Mer läsning

Annons