Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurens rätt anmäler apimport till riksåklagaren

Djurens rätt anmäler Smittskyddsinstitutet för misstänkt felaktig import av försöksdjur.

Annons
Organisationen Djurens rätt anser att Smittskyddsinstitutet (SMI) har brutit mot införselreglerna. SMI importerade enligt Djurens Rätt nyligen fyra krabbmakaker utan tillstånd. På måndagen anmälde organisationen importen till riksåklagaren.
SMI har tidigare fått tillstånd av Jordbruksverket att föra in 50 krabbmakaker för att användas som försöksdjur. Fyra av dem avled under transporten, en händelse som Djurskyddsmyndigheten anmält till åtal.
Därefter importerade institutet fyra nya krabbmakaker, men utan att söka nytt tillstånd. Enligt SMI rymdes de fyra nya aporna i det gamla tillståndet som omfattade import av 50 levande krabbmakaker. Men det anser inte Djurens rätt.
 Vi vill att riksåklagaren prövar om SMI följt införselreglerna, säger Roger Pettersson på Djurens rätt. Enligt vår mening finns skäl att tro att de inte gjort det, utan fört in de fyra nya djuren illegalt.
Men det tillbakavisas av Smittskyddsinstitutet.
 Vår chefsveterinär har varit i kontakt med Jordbruksverket för bedömning i frågan och då fått besked om att det införseltillstånd vi hade gällde, säger Rigmor Thorstensson, ansvarig för försöksdjursverksamheten vid SMI, till TT.

Mer läsning

Annons