Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurparker i samklang med det vilda

Lena M Lindén är djurparksdirektören som hoppas att alla djurparker som bara är till för att tjäna pengar på att visa djur ska försvinna.
—  Djurparkerna måste arbeta i samklang med det vilda — inte vara några slags isolerade museer, säger hon till TT.

Annons
I dag lever mer än hälften av jordens befolkning i stadsliknande miljöer och folks intresse för djur och natur ökar hela tiden, konstaterar Lena M Lindén, som är chef för Nordens Ark i Hunnebostrand.
Denna vecka är hon där värd för representanter från djurparker och akvarier i Norden. De diskuterar den handlingsplan som Världsorganisationen för djurparker och akvarier har tagit fram för hur djurparkerna i framtiden ska arbeta för att bevara hotade arter.
Djurparker spelar en viktig roll när det gäller att bevara den biologiska mångfalden.
 Men om man ska rädda en art måste man samtidigt arbeta i fält där arten ska finnas, understryker Lena M Lindén.

Tigerräddning
Ett sådant exempel är arbetet med att bevara amurtigern, som Nordens Ark är engagerad i. Tigern finns i ett område mellan Ryssland och Kina.
Det gäller bland annat att se till att lokalbefolkningen kan få nya inkomstkällor, säger Lena M Lindén, annars blir det bara cyniskt och orealistiskt.
 Där har lokalbefolkningen engagerats så att de i stället för att jaga tigern är de med och arbetar som vakter i ett reservat. Det anordnas också turer för ekoturism. Man får en säker försörjning och bevarar samtidigt arten.
 Amurtigern är en rejäl kisse, hannen väger 350 kilo. Vi ska delta med ett avelspar här från anläggningen och även arbeta med i fält, berättar Lena M Lindén.

Storm gynnar hackspett
På närmare håll har Nordens Ark huvudansvaret för bevarandet av den utrotningshotade vitryggiga hackspetten. Den kan komma att dra nytta av det elände som stormen i januari ställde till med.
 Vitryggig hackspett kan bara klara sig om det finns lövskog som är död och har fallit ned. Där finns det mat som den kan leva på, förklarar Lena M Lindén.
Nordens Ark öppnade 1989. Den inriktar sig på att rädda och bevara utrotningshotade djur som hör hemma i nordiskt klimat.

Mer läsning

Annons