Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktorerade trots hjärnskada

Anders Berglund, 32 år, med rötterna i Stöde, som tagit doktorsexamen i teoretisk filosofi. I avhandlingen Från tänkbarhet till möjlighet studerar Anders Berglund främst relationen mellan begreppen tänkbarhet, möjlighet och nödvändighet.

Annons
Du försvarade din avhandling i lördags, hur gick det?
Det gick bra. Jag fick med beröm godkänt, eller egentligen finns det bara två betyg nu och det är godkänt eller icke godkänt. Jag blev godkänd och fick väldigt fina omdömen. Var du väldigt nervös innan du skulle disputera i lördags?
Nej jag var faktiskt inte det. För ungefär två år sedan var jag med om en allvarlig cykelolycka och var nära att dö. Efter olyckan har jag gått igenom många operationer och därför har min tillvaro inte enbart hängt på det här med avhandlingen. För min del har det handlat om att överleva och eftersom jag varit med om något mycket värre än att disputera så var jag inte så nervös som doktorander brukar kunna vara.
Nu är du alltså doktor i teoretisk filosofi, hur känns det?
Det här har varit en livsuppgift för mig i många år och det känns som om en tyngd blivit avhjälpt. Samtidigt har inte allt riktigt kommit ikapp. Att skriva en avhandling är i sig ganska svårt, för mig känns det verkligen som en seger att jag lyckats disputera trots att jag har en hjärnskada.
Vad har du för framtidsplaner?
Först ska jag följa upp avhandlingen och den ska skickas till olika filosofer och så vidare. Det jag strävat efter är en akademisk examen och man får inte arbete direkt efter det här eftersom det rör sig om ett så väldigt teoretiskt ämne. Framtiden kommer väl också att handla om undervisning på universitetet här. Jag skulle även vilja jobba på ett äldreboende någon gång.Det är mest av ideologiska själ, jag tycker inte att vi tar hand om de gamla så som vi borde.
Kan du tänka dig att flytta hem till Stöde igen?
Visst har jag planer på att så småning om försöka ta mig tillbaka till mina hemtrakter, kanske inte till just Stöde men gärna till trakterna kring Fränsta.

Mer läsning

Annons