Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbel brottslighet i Sundsvall mot Gävle

I Gävle och Sundsvall bor nästan lika många människor. Ändå begås nästan dubbelt så många brott i Sundsvall. Förklaringen kan vara att det finns mer droger i Gävle.

Annons
Gävlepolisen har gjort en helt ny typ av jämförelse. I stället för att räkna brott per tusen invånare jämförde man Sundsvall och Gävle rakt av vad gällde vanligheten av 12 olika brott.
Valet av just Sundsvall som stad att jämföra med var naturligt. Sundsvall har lika många invånare (drygt 90 000), har en högskola och präglas av industri.
-|Det finns stora historiska och kulturella likheter, säger Dick Öqvist som gjort rapporten \"Gävle - Sundsvall. En brottslig jämförelse\".
Rapportens resultat var smått sensationellt. Av någon anledning visade sig Sundsvallsborna vara mer kriminella, i några fall dubbelt så kriminella, som invånarna i Gävle. Det gällde bland annat inbrott, bilstöld och stöld ur bil.
Under de första nio månaderna i år begicks 29 inbrott i villor i Gävle mot 47 i Sundsvall. Bara 204 bilar stals här mot 276 i Sundsvall. Mest markant visade sig skillnaden vara för brottet stöld \"ur eller mot motordrivet fordon\" - 596 sådana brott anmäldes i Gävle mot hela 1023 i Sundsvall. 
Rapporten sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Därför kan man se att skillnaden inte är konstant. För flera brott är det så att kurvan dyker mot lägre nivåer av brottslighet i Gävle medan Sundsvall ligger kvar på eller klättrar till en ny nivå.
Det finns inga säkra förklaringar utan bara teorier om vad skillnaden mellan två städer som är så lika beror på. Förekomsten av narkotika kan vara en orsak.
-|De som tar droger är beroende av pengar att betala dem med. Finansieringen sker genom stölder. Men priset på narkotika har efter vad jag förstår sjunkit, säger Dick Öqvist, som polis inom närpolisområde Gävle.
Missbrukarna behöver inte stjäla lika mycket för att bekosta drogerna. Det låga knarkpriset skulle förklaras av det är så gott om den.
-|Den hypotesen kan vara en del av förklaringen men är långtifrån hela sanningen. Jag har pratat med Brottsförebyggande rådet och de kan inte säga vad skillnaden beror på. Vi måste borra i varje hål för att reda på alla orsaker, säger Dick Öqvist.
I rapporten finns också några brott som är vanligare i Gävle än i Sundsvall. Ett exempel är cykelstöld. Det stjäls nästan dubbelt så många cyklar i Gävle. Skillnaden är förbryllande eftersom det finns studenter, och därför många cyklar att stjäla, i båda städerna. Ett annat brott som är mycket vanligare i Gävle är fickstöld.
-|Det beror på organiserade ligor som får stort genomslag i statistiken, säger Dick Öqvist.
Uppenbarligen ligger Sundsvall för långt norrut för att ligorna ska orka åka dit.
Mats Hedström
nyheter@st.nu
060-197000

Mer läsning

Annons