Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptens president lovar friare val

Egyptens president Hosni Mubarak ger efter för trycket. Nu är han redo att låta fler kandidater ställa upp i landets presidentval.

Annons
Presidenten sade på lördagen att han har föreslagit parlamentet en författningsändring för att ge medborgare möjlighet att fritt delta i presidentvalen och ge garantier för att mer än en kandidat kan ställa upp.
Det nuvarande systemet innebär att parlamentet, som domineras av Mubaraks parti NDP, godkänner en enda kandidat som folket sedan får ta ställning till i en folkomröstning.
En sådan omröstning har planerats till september. Mubarak uppmanar nu parlamentet att ändra lagen redan under våren. Parlamentets båda kamrar kommer att samlas till särskilda sessioner för att behandla lagändringen.

Hårdhandskar
 Den stolta nationen Egypten, som var föregångare på vägen mot fred i Mellanöstern, kan nu visa vägen mot demokrati, sade Mubarak när han framförde sina planer i ett tal om tillståndet i nationen.
Den i dag 76-årige Mubarak efterträdde president Anwar Sadat, som blev mördad 1981 efter att ha slutit fred med Israel. Sadat hyllades av många för sitt mod, medan andra såg honom som förrädare.
Det undantagstillstånd som infördes efter mordkomplotten har egentligen aldrig upphävts, men vissa uttryck för opposition har kunnat förekomma vid moskéer och på universitetsområden. Mubarak har dock aldrig tillåtit fria partier och dessutom använt hårdhandskar mot bland andra militanta islamister.
 Den här grundläggande förändringen är ett resultat av politisk stabilitet, sade Mubarak nu.

Protester
Egypten har pekats ut som ett av flera odemokratiska länder som USA stöder trots president George W Bushs tal om att sprida demokrati i världen. Men USA har också någon gång framfört öppen kritik och krävt reformer.
Protester har emellertid även framförts på hemmaplan förvånansvärt öppet under slagordet "Kifaya" "Nog" eller, friare översatt, "Nu räcker det". De allt öppnare demonstrationerna ska ses på bakgrund av signaler det senaste året om att Mubaraks egen son Gamal skulle vara på inskolning för att ta över makten.
Hittills har tre andra aviserat sin vilja att ställa upp: författarinnan Nawal al-Saadawi, akademikern Saad al-Din Ibrahim och parlamentarikern Farid Hasanayn.

Mer läsning

Annons