Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ej förvånad över svartlönerna

Charlotte Klötz (fp), ledamot av Nordanstigs omsorgsnämnd, säger att hon inte blev förvånad när det uppdagades att två - tre miljoner i svarta löner, utlägg, utbetalats till ett 20-tal extraknäckande socialarbetare i Nordanstig.

Annons
Efter att ha kontaktats av flera personer bad jag revisorerna titta på ärendet i maj, säger hon.
Det var efter en internanmälan inom verksamheten som ekonomichefen Margareta Tamm-Persson upptäckte det som pågått i minst fem år. Socialarbetare har fått för mycket betalt när de varit kontaktpersoner och stora belopp har ej tagits upp för beskattning. En av kontaktpersonerna har varit Ann-Christine Pettersson, för detta socialchef.
Kommunen betalar nu en miljon till Skatteverket i arbetsgivareavgifter, de som fått de svarta lönerna riskerar omfattande eftertaxeringar.
Som jag nu tolkar det har ersättningarna för utlägg varit mycket högre än de Kommunförbundet rekommenderat, säger Charlotte Klötz.
Tillsammans med personalutskottets Ove Wallberg (m) har Charlotte Klötz kritiserats av underchefer inom omsorgsnämnden. Det har hetat att de lagt sig i för mycket. En skrivelse i våras hade det budskapet.
Jag har kritiserats för att ha bedrivit häxjakt men trots att oegentligheter uppdagats känner jag inget välmående alls. Tvärtom, jag mår inte bra över det som hänt, säger Ove Wallberg.
Ingen skugga ska dock falla över Margareta Tamm-Persson och kommunchefen Thord Wannberg. De har visat handlingskraft.
Ove Wallberg ifrågasätter det etiska om det varit så att socialarbetare varit kontaktpersoner på fritiden för personer som de arbetar med på arbetstid.
Utredningen blir klar om ett par veckor och får ge besked om även det.

Mer läsning

Annons