Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbolag förstående för skärpta regler efter stormen

Elbolagen förstår kraven på skärpta regler efter stormen Gudrun, enligt samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.
Men ännu återstår viktiga frågor att lösa, anser Sydkraft.

Annons
Stormen Gudrun drabbade Syd- och Västsverige hårt. Förutom flera dödsfall och svåra materiella skador drabbades runt 450 000 hushåll av strömlöshet.
Som TT tidigare berättat har samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin flaggat för skärpta krav gentemot elbolagen, bland annat när det gäller höjd ersättning vid strömavbrott.

Skärpta krav
När sjunde upplagan av Sveriges Energiting inleddes på tisdagen var stormen en hållpunkt. Mona Sahlin tog i ett inledningstal inför elbolagsdirektörer, tjänstemän och andra aktörer inom energisektorn upp frågan om skärpta krav.
Dialogen mellan branschen och staten präglas nu av förståelse, tycker ministern.
 Efter mycket diskussion uppfattar jag att man förstår varför staten nu går vidare med lagstiftningsbeslutet. De verkar vara väldigt inriktade på att visa att det går att säkra distributionen av el, säger Mona Sahlin till TT.

Positiv till branschens krav
TT: Har elbolagen fört fram synpunkter du vill ta fasta på?
 Det man framfört är att statens myndigheter borde bidra mer än hittills. Det kan handla om hur Vägverket röjer i skogarna, så att man fortare kommer fram till de viktigaste transformatorerna.
Önskemål som även de ställer krav på ändrad lagstiftning, enligt Sahlin, som säger att regeringen "absolut" kan tänka sig att gå branschen till mötes här.
Bengt Ekenstierna, Sydkrafts projektledare för återuppbyggnaden av elnätet efter stormen, säger till TT att krav på nya lagar är "naturliga".
 Men det är viktigt att bransch, politiker och myndigheter blir överens i frågan om leveranskvalitet. Ska vi ha samma krav oavsett om vi bor på en tätort eller i landsbygden?

Ska gräva snabbare
TT: Är en rimlig följd av stormen att Sydkraft nu snabbt gräver ned oskyddade ledningar i distributionsnätet under mark?
 Ja, redan i dag isolerar vi 140 mil ledningar varje år. Men vi måste öka takten. Här måste parterna också bli överens om hur det ska gå till i slutändan måste någon betala, säger Ekenstierna.
Regeringen har gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att i slutet av april ha tagit fram ett förslag till hur ellagen kan ändras.
Sveriges Energiting är ett årligt branschmöte för energisektorn som arrangeras av Energimyndigheten, Mälardalens högskola och Eskilstuna kommun.

Mer läsning

Annons