Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldfast hus åt brandmän

/

Räddningstjänstens efterlängtade övningsanläggning i Fillan är snart klar. I början av januari ska personalen kunna öva brandsläckning i ett trevåningshus byggt av 25 containrar. – Det här är ett lyft för hela räddningstjänsten i Timrå och Sundsvall, säger Håkan Svanberg, brandmästare.

Annons
Än återstår en del arbete, främst med containerbyggnaden som varit en utmaning att bygga.
Det här har varit svårt. Det är ett specialbygge helt och hållet och vi har fått lösa problemen eftersom bygget har gått framåt, säger byggarbetsledare Tommy Söderström.
Containrarna är staplade på varandra och tillsammans bildar de ett tre våningar högt hus. När byggnaden är klar ska huset ha trappuppgångar och balkonger.
Det ska se ut som ett vanligt hyreshus och vi kommer att sätta in en del möbler i rummen, säger Håkan Svanberg.
Men helt vanligt är det inte, för containerhuset ska brinna lite nu och då.
Här ska vi öva traditionell brandsläckning. För att containrarna ska hålla för många bränder isoleras de, säger Håkan Svanberg.
Visst känns det lite konstigt att bygga något som ska brinna, men det är ju viktigt att räddningstjänsten får öva, säger Tommy Söderström.
Förutom containerhuset finns också ett garage, en förrådsbyggnad och ett hus för rökövningar utan brand. Dessutom ska området kring byggnaderna kunna användas till olika övningsmoment.
Det finns möjlighet att öva allt mellan himmel och jord här. Vi har plattor där man ska kunna träna med kemikalier och olika släckningsmetoder och allt är byggt för att följa miljöregler och arbetsmiljöregler. Närheten till vattnet gör att vi även skulle kunna öva med båt, säger Håkan Svanberg.
Räddningstjänsten hoppas att deras nya övningsområde ska kunna brukas av andra.
Vi bedriver ju massor av utbildningar och kan ha övningar här för till exempel vårdpersonal eller dem på industrier som behöver
utbildning i brandsläckning. Även deltidsstyrkor och räddningstjänster från andra orter kan få komma hit och öva, säger projektledare Tommy Forsberg.
Men först ska bygget bli klart, sedan är det dags för slutbesiktning och därefter ska räddningstjänstens instruktörer utbildas.
Men i januari ska vi komma igång och öva. Då ska all personal hos oss i Timrå och Sundsvall få komma hit och bekanta sig med anläggningen, säger Tommy Forsberg.

Mer läsning

Annons