Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En evig jakt på det perfekta

/

Annons

Kamerasökaren mot ögat, sikta, vänta och - klick. Nej, det blev inte bra. En gång till. Plötsligt har en halvtimme, timme eller hel dag gått och man har fortfarande inte fått den perfekta bilden. Och ögonblicken har försvunnit.

Redan innan Facebook fanns i mitt liv jagade jag det där perfekta. Jag var ute och reste helt ensam i Australien och ville så gärna visa dem där hemma hur fantastiskt det kunde vara på andra sidan jorden. Jag gjorde allt turistigt, allt som var annorlunda. Allt från att åka på djungeltur och dykbåt till att äta känguru och krokodil. Min resa skulle vara perfekt. Jag fotograferade det mesta och de flesta. En val- och delfinsafaritur på Nya Zeeland gick enbart åt till att fånga djuren med avtryckaren.

En gång mötte jag en person som sa att han föredrog att resa utan kamera. "Annars gör man inget annat än jagar den perfekta bilden", sa han. Man upplever sin resa, sitt liv, genom sökaren, bakom linsen. Där, där man har distans. Där man inte ser lika mycket, där motiven inte är lika vackra, där allting är mer avlägset. Men där man har möjlighet att visa alla andra hur bra man har det.

Det ligger något i det.

Jag tror att jakten på det perfekta har eskalerat i och med sociala medier. Inte bara jakten på den perfekta bilden, utan också på den perfekta kroppen, den perfekta semestern och den perfekta måltiden. Allt ska dokumenteras och läggas upp på Facebook, Instagram och bloggar. Där alla är perfekta. Där ingen gråter, blir förkyld, äter alldaglig mat eller stannar i soffan på sin semester. Flödet fylls med bilder på stränder, bad, perfekta middagar, flexade muskler, lyckade fester, skrattande människor och "perfekt hy i motljus"-bilder.

Maten hinner kallna, eftersom den ska genom ett Instagramfilter innan den kan ätas. Folk tränar inte för att må bra, utan för att kunna posta progress-bilder på bloggen. En tråkig tillställning blir lätt fin med lite leende människor, kanske med en sjunkande sol i bakgrunden. Hårddraget - så kan det faktiskt vara. Numera mäter många lycka i likes.

Jag ser inget fel i att framhäva de positiva delarna av livet eller dokumentera varje aspekt av den efterlängtade semestern.

Bara vi inte glömmer bort att leva.

Bara inte upplevelserna går oss förbi medan vi är på jakt efter det perfekta. Det perfekta kanske går oss förbi.

Linette Israelsson

ST-reporter som gärna instagrammar ledighetsbilder

Mer läsning

Annons