Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv miljon i stöd till gården

Jan-Olof Björklund i Njurunda får drygt 500 000 kronor i investeringsstöd av länsstyrelsen. Pengarna ska användas för om- och tillbyggnad av ladugården. — Jag ska försöka överleva som bonde i några år till, säger han.

Annons
Ett stöd på drygt en halv miljon kan verka som en lottovinst för många, men för Jan-Olof Björklund handlar det bara om överlevnad. I dag har han 150 djur, men för att det ska gå ihop är han tvungen att bygga om ladugården så att han kan effektivisera arbetet och få plats med några djur till.
Man måste ha fler djur och jobba mer. Ingen köper svenskt kött längre och priserna bara sjunker. Frågan är hur länge man orkar hålla på, säger Jan-Olof Björklund.
Veterinären har godkänt planerna på ombyggnation och uppskattat att det kommer att kosta cirka en och en halv miljon för att djuren ska få det så bra som möjligt. Som stöd får Jan-Olof Björklund en halv miljon av länsstyrelsen, men resten måste han låna av banken.
Och det vet jag inte, vad de säger. För det ska jag ju kunna betala tillbaka också, säger han.
Han är 55 år och har jobbat som jordbrukare i cirka 30 år. Trots att han tycker att det är ett tufft arbete som kräver att han jobbar sju dagar i veckan vill han försöka överleva som bonde i några år till.
Det är ett val som jag har gjort, säger han.

Mer läsning

Annons