Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En otacksam liten skit som bara gnäller

Annons

"Life´s temporary as fuck and if you're reading this you were lucky enough to wake up to another day, try not to be an ungrateful little shit."

Det finns mycket strunt på sociala medier. Några fina visdomsord här, någon pretentiös uppmaning om hur du ska leva ditt liv där.

Men citatet ovan fick mig att tänka till. Hur tacksam är jag egentligen över allt jag har fått i mitt liv?

Inte särskilt.

Jag är nog vad man kalla en otacksam liten skit.

I morse vaknade jag i min egen stora säng i min egen köpta lägenhet, drack förmodligen en smoothie gjord på dyra bär till frukost och såg på morgon-tv på min platt-tv innan jag cyklade till mitt fasta jobb i stan.

I helgen åker jag till Åre och fjällvandrar. Vilket i sin tur innebär att mina sista septemberslantar läggs på tågbiljetter och att jag kanske måste ställa in den ansiktsbehandling jag otaktiskt nog har bokat två dagar innan lön. Har nämligen lite dåligt med pengar denna månad, eftersom vi är ett gäng som har bokat en höstweekend till Rom.

Och det enda jag har känt mig tacksam över är att vi lyckades tajma Romresan så pass bra att den infaller på min skiftledighet. Att jag slipper ta ledigt.

Jag borde vara mer tacksam.

I stället för att gnälla över att jag börjar jobba tidigt borde jag vara tacksam över att mitt största problem när jag vaknar i min stora säng är att jag har grus i ögonen. Jag har ett par ben att stå på och ett par ögon att se med.

I stället för att gnälla över hur stora boendekostnader jag har borde jag vara tacksam över att jag har haft råd att köpa en lägenhet. Jag har någonstans att bo.

I stället för att gnälla över hur mycket pengar som går till mat varje månad borde jag vara tacksam över att jag har råd att köpa ekologisk mat utan e-ämnen. Jag måste inte äta havregrynsgröt och kan välja bort giftbananer.

I stället för att gnälla över att jag är fast i Sundsvall borde jag vara tacksam över att jag har ett jobb. Ett fast sådant.

Och i stället för att gnälla över hur lite pengar jag har kvar den 24 varje månad borde jag vara tacksam över att jag har råd att resa utomlands. Det är många gånger dessa utlandsresor som öppnar mina ögon, får mig att inse vad jag faktiskt har att vara tacksam över och ger mig perspektiv på tillvaron.

Men det är lätt att tappa bort sig emellanåt.

Det är lätt att falla in i materialismen, negativismen och att alltid vilja ha mer. Både materiellt, själsligt och socialt. Det är så mycket lättare att gnälla – än att omfamna vad som faktiskt finns och känna tacksamhet.

I helgen, när jag vaknar till den friska luften i vackra Åre, ska jag försöka tänka på hur temporärt livet är och på hur lycklig jag är att ens vakna upp och kunna leva i nuet. Och så ska jag sluta vara en otacksam liten skit.

Mer läsning

Annons