Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En unik inblick i björnidet

/

Björnarna på Järvzoo har somnat för vintern. Med start på juldagen erbjuder st.nu en unik inblick i idet med hjälp av kameror som följer björnen dygnet runt – hela vintern. I samband med det börjar vi även sända naturprogrammet Vildriket.

Annons

På juldagen skriver vi naturhistoria i Järvsö.

Med hjälp av en kamera som riggats inne i björnidet kan ni läsare följa björnen under hela vintern, live via st.nu.

– Det här är ett exempel på så kallad slow-tv som drar mycket publik världen över, alltså långsam tv som sänds i realtid. Mycket talar för att björnhonan i idet är dräktig, i så fall kommer hon att föda ungar i mitten eller slutet av januari, säger Gunilla Kindstrand, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningarna i Hälsingland där idén om livesändningen från björnidet kläcktes.

Under flera år har Mittmedias olika redaktioner kört livesändningar från fågelholkar, vilket engagerat en stor publik. Sändningen från björnidet på Järvzoo är en Mittmediagemensam satsning och kommer från och med juldagen att finnas tillgänglig på alla tidningars nyhetssajter.

– Jag tror att många tycker det är fantastiskt att följa en björnfödsel. De nyfödda björnungarna är väldigt små och kommer att växa till sig rejält inne i idet innan honan tycker det är dags att gå ut i vårluften, säger Gunilla Kindstrand.

Idet ligger inne i björnhägnet på Järvzoo, som har köpt in och riggat kameran inne hos björnhonan. Tanken är att man ska kunna följa henne dygnet runt under hela vintern.

I samband med livesändningen från björnidet börjar vi även sända naturprogrammet Vildriket, som också spelas in på djurparken. Fokus ligger på vilda djur och framför allt de nordiska djur som Järvzoo specialiserat sig på.

– Förutom djuren på Järvzoo, vill vi även ta med tittaren till platser som man inte kan besöka själv, björnidet är ett exempel på det, säger Kristoffer Pettersson, projektledare för Vildriket som jobbat med produktionen tillsammans med programledaren Erik Bergström.

Programmet kommer att vara en mix av naturreportage och tittarfilmer, med kommentarer av experter från rovdjurscentret De 5 Stora. Under hela vintern läggs nya avsnitt ut på Mittmediatidningarnas nyhetssajter en gång i veckan.

– Vi håller på så länge som idet är bebott, det vill säga in i april åtminstone, säger Gunilla Kindstrand.

Mer läsning

Annons