Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En värld utan krig – är det möjligt?

Annons

1948 skapades staten Israel efter ett beslut i FN. Olyckligtvis fick Palestina släppa till landområden till denna nya stat. Men världssamfundet ansåg att judarna lidit så mycket under andra världskriget att de nu, det vill säga de som fanns kvar efter Förintelsen, måste få ett eget land. Närmast till hands var Palestina där judarna hade historiska rötter. Liksom muslimer och kristna. Den nya staten fick namnet Israel efter det folk som omnämns i Bibeln. Omedelbart efter den nya statens bildande gick de förfördelade arabiska grannländerna till attack. Men nu skulle inte judarna försvarslöst finna sig i att utplånas precis som de försvarslöst hade låtit sig föras in i gaskamrarna. Israel byggde upp ett starkt försvar. Bland annat har man byggt upp ett skydd mot raketer över Israels luftrum. Detta skulle visa sig nödvändigt eftersom anfallen från grannarna fortsatte i flera omgångar.

Under det senaste kriget sommaren 2014 slog israelerna hårt tillbaka mot den palestinska gerillan och gick till anfall med stridsvagnar och flygvapen. Förlusterna hos palestinierna var svåra inte minst bland civilbefolkningen. När en vapenvila äntligen utlystes förklarade gerillan att man nu skulle rusta upp för nya anfall mot Israel. Antagligen föresvävade samma tankar israelerna.

Avspärrningarna till sjöss fortsatte och hindrade projektet med hjälpsändningar ”Ship to Gaza”. Som vanligt är det saknad av yttrandefrihet, religiösa motsättningar och bristande demokrati som är orsakerna till krig. Historien lär att vi intet lärt av historien.

Nu har bildandet av en ny islamsk stat, i norra Irak och Syrien under ledning av IS satt skräck i omvärlden. Halshuggningar av västerländska journalister har visats i tv. EU och Nato har varit handlingsförlamade. Som vanligt väntade alla på att USA skulle ingripa vilket de också till sist gjorde. Krigshärdarna i världen är många till exempel i Ukraina. Ryssarnas metod där påminner mycket om Hitlers när han lät sina trupper invadera Rhenlandet, Österrike, Sydetlandet och Polen. Alltid var det tyska minoriteter som ”trakasserades” och ville tillhöra Tyskland. Slutligen, i Polen, visade man att det handlade om ett rent anfallskrig. Och nu var det ett nytt krigssätt: blixtkrig. Slut var det på att gräva ner sig i åratal i skyttegravar. Nu kunde tyska trupper på bara några timmar tränga flera mil in i fiendeland. Håller Putin på med samma sak? Långt in i Ukraina har ryska trupper siktats. Är målet att ta tillbaka alla öststater som tillhörde Sovjetunionen?

Men nu är Europa lite bättre förberett. Problemet för Putin uppstår när det går upp för det ryska folket att de är inbegripna i ett krig vilket ledningen hittills tycks ha förnekat. Som vanligt är det männen som står för våldet. Ska vi sätta vårt hopp till kvinnorna om de får mer makt? Varför kan inte människor bara leva – och låta andra leva?

Mer läsning

Annons