Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ”veggitarrijans” bekännelser

Annons

Kära läsare, I have a confession to make. Jag är vegetarian.

Så ja, smaka på orden, låt det sjunka in och ta sedan ett djupt andetag. Nu tänker du kanske att ST:s nya krönikör är en sådan där selleriätande figur som tycker att kött är mord och spenderar fritiden med att kasta grisblod på BlondinBellor i pälsjackor. Men låt mig ta ner dig på jorden.

Jag får ofta frågan varför jag inte äter kött. Och svaret är, helt utan krusiduller, mycket enkelt. Min största och tyngsta anledning till varför jag för snart två år sedan slutade äta djur, är att jag är emot massproduktionen. Massproduktionen inom köttindustrin leder inte bara till miljöförstöring, det gör också att det blir omöjligt att hålla humana levnadsförhållanden för djuren. Att jag sedan äcklas av tanken på att äta ett dött djur, är en annan aspekt. Och nu tänker du på underbar norrländska "men snälla någon, människan har ju alltid ätit kött." Och då tänker jag att om du äter kött för att "människan alltid har ätit kött" så tycker jag att det är en djävligt trött anledning. Som att säga att människan alltid har brukat våld så då fortsätter vi med det, av den simpla anledning, att det alltid varit så. Det blir ihåligt. Något som också är ihåligt är det faktum att det är okej att döda och äta lamm, kossor och grisar på löpande band, grisar som för övrigt är oerhört intelligenta och anses vara smartare än hundar, dessa gasas med koldioxid för att sedan skäras halsen av, medan det vore oetiskt att äta ”människans bästa vän”. Dubbelmoralen är hejdlös enligt min mening. För vad är egentligen skillnaden?

Anledningen till massproduktion är masskonsumtion, vi människor konsumerar kolossala mängder kött. Och det finns flertalet anledningar till varför det inte är bra, men poängen med den här texten är inte att kasta dåligt samvete till höger och vänster (eller blod för den delen), inte heller är det att omvandla alla som läser från köttätare till strikta veganer. Jag har förståelse för att vi alla är olika, men jag tycker att man har ett ansvar. Man, läs du, behöver inte äta kött varje dag. Man, läs du, kan göra en insats för miljön, för djuren och för dig själv genom att inte äta kött varje dag.

Avslutningsvis vill jag klara upp lite oklarheter som förekommer i detta sammanhang. Väldigt ofta får jag höra, ”Jag kan inte leva utan kött.”

– Jo, du kan leva utan kött, tio procent av Sveriges vuxna befolkning lever utan kött och löper även mindre risk att få exempelvis cancer, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

Och ännu oftare får jag höra, ”Men du får inte tillräckligt med protein.” Det är orden på allas läppar när man kommer ut som vegetarian. Men visste du att det är mer protein i sojabönor än i till exempel kyckling? Nej, det visste du inte. Nu vet du. I rest my case.

Deniz Fryksell

Fredlig vegetarian som inte gillar selleri.

d.fryksell@gmail.com

Mer läsning

Annons