Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vink om att våren är på väg

/

I dag är det tulpanens dag. ST:s krönikör Roland Engström vandrar runt bland blomsterprakten i Målstas växthus.

Annons

"När det våras skickar jag till dig tulpaner från Amsterdam ... Gula, röda ska dom glöda. Jag ska svara och förklara det som inga ord får fram, med tulpaner från Amsterdam."

Alice Babs sjöng, Lasse Lönndahl sjöng och eftersom jag tillhör den ålderskategorin, som också kan nynna melodin till refrängen ovan, brukar kombinationen tulpaner och Amsterdam ofelbart få mig att börja gnola på denna gamla schlagervisa.

Man kan väl säga, att väderleken och temperaturen utomhus inte fick mig att tralla så där alldeles våldsamt spontant, när jag och min för dagen fotograferande kollega, Anki Haglund, åkte ut till Målsta, utanför Matfors, för att kolla läget inför Tulpanernas dag.

Det är i dag, det.

Och inne i det stora växthuset var det full aktivitet.

Men framför allt fick vi en hint om vad som komma skall.

En vår och en sommar – och visst började jag gnola igen.

"Gula, röda ska dom glöda" ...

Synen var så mäktig.

Tänka sig, att mitt i vintern med en hel del nysnö och rejäla minusgrader utomhus få se något från om inte en annan värld så i vart fall en annan årstid.

Långt från Holland och Amsterdam och långt från Turkiet, som enligt en del historieskrivningar sägs vara det land den populära blomman hämtades i från till vår del av världen.

Lökar plockades ur det så kallade kylrummet. "Upptinade" lökar flyttades till en del av lokalen där de fick börja växa. Andra tulpanlökar , mer "på G" om ni förstår vad jag menar, flyttades till ytterligare en jätteyta, där de ska växa till sig – för att sedan i slutfasen sättas i hop till buketter och paketeras för leverans till handlare från Norrbotten i norr till Hälsingland i söder.

Och det har varit bråda dagar den här veckan.

– En vanlig vecka under säsongen skickar vi iväg 120 000 tulpaner. Den här veckan skeppar vi ut 130 000 på fyra dagar, berättar Andreas Nilsson, som i 15 års tid jobbat med växtodligen i Målsta, som inte bara handlar om tulpaner.

– Nä, det kommer ju en tid med andra blommor också, typ pelargoner och penséer, som är det som kommer om några veckor.

Men visst är det något visst med tulpaner. Speciellt så här års.

Det tycker jag.

Och det tycker också den nu 34-årige Njurundagrabben Nilsson, som en gång i tiden gick i samma klass som NHL-proffset Henrik Zetterberg och som under ett par säsonger i Sundsvalls Hockeys A-lag själv drömde om en elitkarriär.

– Men det blev blommor. Jag funderade på att plugga vidare, men hade tänkt jobba lite först efter gymnasiet. Men så kom jag in här genom min farmor och farfar, som jobbade just på odlingen här i Målsta. Och sedan har jag blivit kvar, förklarar Andreas Nilsson med ett litet leende.

Tulpanernas dag har funnits och firats i ett 25-tal år, och betraktas som det stora startskottet för tulpanernas högsäsong, även om det i Målsta har "skördats" sedan mitten av december.

– Ja, man brukar räkna från Lucia och framåt. på julen är det ju också en hel del människor som gillar att ha en bukett tulpaner på bordet.

När vi rör oss i växthuset ser vi massor med namn på olika sorter, för det är inte bara färgerna som varierar.

Verandi, Largo, Dynasty, Cheirosa, Lifestyle, Lions Glory, Jan Seignette, Asahi, First Class, Lap Top, Antarctica och Asahi ...

Hur sorter många finns det, egentligen?

– Oj, 6 000 sorter, brukar man tala om. Bara här ute odlar vi ett 70-tal per säsong, berättar Andreas Nilsson och får oss att förstå, att det är lätt att snöa in på tulpaner.

– Det är bra med byte i jorden, man behöver testa en del nya sorter, och en del trivs bättre och sämre.

"Gula, röda ska dom glöda ...tulpaner från Målsta!"

Mer läsning