Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energihampa i flygperspektiv i Njurunda

/
  • Elin ordnade som många andra barn sitt lördagsgodis i fiskdammen som föreningens kassör Ann-Christin skötte.

En ny energigröda och rundturer med flygplan lockade drygt 200 besökare till LRF:s familjedag i Njurunda på lördagen. De vuxna var mest intresserade av det nya energislaget som är under utveckling i länet medan barnen snabbt drogs mot Börje Svensson flygmaskin för att uppleva hembygden ur fågelperspektiv.

Annons
Hampan kan bli en lämpligare ersättare till det rörflen som provades för ett 15-tal år sedan tror försöksledaren Roger Johansson från Bollsta.
Börje Svensson som har hampodling intill sitt lilla flygfält i Ovansjö värmer själv sin gård med hampa med hittills goda erfarenheter.
Energihampan skördas först på våren där den står som fjolårsvass på åkern. Den slås med vanlig slåttermaskin, samlas och buntas till stora balar. Balarna pressas sedan under mycket hårt tryck till falukorvstjocka stänger med en mycket hög torrhalt och stort energiinnehåll.
I förhållande till ved blir det en aning mer aska med energiinnehållet per kilo bränsle är avsevärt högre, förklarar Roger Johansson medan intresserade samlas runt demoanläggningen.
I den här formen går det utmärkt att elda hampan i en gårdspanna, säger Roger och visar upp en \"korv\".
Men önskemålet är att hitta en bra metod för att göra pellets och ersätta det bränsle som bygger på spån.
Transportfråga
För att få en total energieffekt värd namnet förutsätts att transportvägarna blir korta från hampan på fältet till pannrummet.
Den här pressen kör jag runt och demonstrerar. Det är den enda som finns just nu hos LRF i Västernorrland. En mobil anläggning förutsätter naturligtvis att stora volymer kan pressas utan långa förflyttningar av pressen.
Den aska som uppkommer på gårdarna skulle kunna samlas i stora kärl och återföras till den mark där hampan skördats. Då kommer mineraler och gödningsämnen tillbaka till marken, menar Roger Johansson.
Själva pressningen ger en klart positiv energikalkyl. Att köra pressen kräver 25 kilowatt och matar ut bränslestavar med 20 gånger högre energiinnehåll, 500 kilowatt. En timmes pressning ger alltså 475 kilowattimmar netto. Fast då ska ju hampan vara skördad, balad och fraktad tur och retur till den stora pressen.
Betydligt energieffektivare var det då att, som de yngre besökarna, anropa sina föräldrar och styra kosan mot hamburgerståndet eller fiskdammen med godispåsar.
Det gav ett rejält energiöverskott. I alla fall för barnen.

Mer läsning

Annons