Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energislukande tomrum

Jag har tänkt mycket på glapp på sistone. De dyker upp lite här och var bland människor jag känner, de där glappen.

Annons

Som när jag träffar en gammal arbetskamrat som berättar att han tappat mobiltelefonen i toaletten och att han lagt den på tork. Men han hoppas att den inte ska återhämta sig, för då kan han med gott samvete köpa en splirrans ny. Den han har är mindre än ett år gammal, men han vill så sjukt gärna ha den senaste modellen.

Då tänker jag på min andra vän, vars mobil låter och beter sig konstigt ända sedan den blev rejält blöt i ett regnväder. Men att ersätta den skulle kosta alldeles för mycket. Allrisktillägget på hemförsäkringen skulle visserligen täcka en del, men inte allt, och självrisken är på 1500 kronor. Telefonen har vid det här laget några år på nacken, men kanske kan den hålla ett tag till med lite tur.

Jag tänker på glappet mellan hon som flyger till Bryssel över dagen och som själv tjänar mer än de flesta par jag känner gör tillsammans, och på vår gemensamma bekant som inte haft ett fast jobb de senaste 15 åren, om han alls haft ett jobb. Och jag tänker på att hon som flyger till Bryssel alltid ger intrycket att hon tycker att livet är rättvist, även om hon ibland pratar om hur oförskämt bra hon har det.

Det behöver inte handla om pengar. Det kan lika gärna röra sig om åsikter.

Som mellan tonårskillarna som jag känner, de som tycker att Jimmie Åkesson säger sanningen, eller snarare Sanningen, och att skolelever som vänder ryggen åt Sverigedemokrater är respektlösa. Och så det där andra gänget i samma ålder, de som tycker det är självklart att vända ryggen åt Sverigedemokrater på besök på deras skola för att tyst men tydligt markera sitt avståndstagande från partiets politik.

Där finns också glappet mellan vännerna som bekymrar sig över att dottern – som i övrigt har toppbetyg och lär kunna välja vilken gymnasieskola och vilket program hon vill – ska få underkänt i idrott, och så han vars son inte lär bli behörig till något gymnasieprogram över huvud taget. Detta för övrigt i likhet med en av sex grundskoleelever i Sundsvall.

Och för att återgå till ekonomi så funderar jag en del över spartipsen i morgontidningen jag varje dag läser till frukost.

Se över dina pensionsplaceringar! Börja amortera! Spara tusenlappar när du bokar resa! Välj rätt tidpunkt att åka! Bli bonuskund hos flygbolagen!

Och så tänker jag på de där andra spartipsen, som en god vän vars enda inkomst är a-kassa har fått av en annan vän som länge haft det knapert.

Köp aldrig någonsin en köttbit! Inälvsmat är däremot billigt. Säsongens rotfrukter likaså.

Försök att alltid ha havregryn hemma! Då kan du överleva flera dagar i väntan på pengar. Gröt går att äta både till frukost, lunch och middag.

När det kniper: Plocka tomburkar på stan! Tidigt en söndag morgon är bäst, för då minimerar du risken att stöta på någon du känner. Är du ute riktigt tidigt kanske du hinner före andra pantletare.

Ett glapp är ju bara ett tomrum. Inget annat. Ändå nöter och skaver de på min hjärna.

Mer läsning

Annons