Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entusiasm i Kina över andra bemannade rymdfärden

Entusiastiska kineser följde på onsdagen landets andra bemannade rymdfärd.
Omvärlden undrar i sin tur om de stackars taikonauterna tvingas dela samma dräkt?

Annons
De två tidigare stridspiloterna Fei Junlong, 40, och Nie Haisheng, 41, lyfte med farkosten Shenzhou VI klockan nio på morgonen, lokal tid, från rymdbasen i Jiuquan i nordvästra Kina.
21 minuter senare var de inne på sin omloppsbana. "Jag mår bra", hälsade Fei vid den första bildöverföringen enligt AFP.
 Hela nationen har väntat, hela världen ser den framgångsrika uppskjutningen av den bemannade Shenzhou VI, stoltserade premiärminister Wen Jiabao, som kallade uppskjutningen en historisk händelse för det kinesiska folket.

Lika som bär?
Nyhetsbyrån Nya Kina spred snabbt vackra bilder på taikonauterna och deras farkost över hela världen. Ändå blev inte uppskjutningen någon fullständig propagandatriumf.
När TT tittade närmare på de stiliga porträtten på den leende Nie och den mer allvarlige Fei kändes nämligen herrarnas rymddräkter märkligt lika varandra, med skuggor och veck på exakt samma ställen. Om det berodde på en oerhörd slump - eller på att ansiktena helt sonika klistrats fast på gamla rymddräktsbilder - är fortfarande oklart. Hastigt, men mindre lustigt för Nya Kina, valde hursomhelst de internationella bildbyråerna att plocka bort porträtten ur sina bildutbud, med hänvisning till att de sannolikt hade manipulerats.

Fem dagars färd
Oavsett vilka rymddräkter taikonauterna använder så är det ändå klart att de ska stanna i rymden i nästan fem dagar. Fei och Nie har valts till rymdfarare i en omsorgsfull process. Nie var en av "finalisterna" redan inför den första bemannade kinesiska rymdfärden den 15 oktober 2003. Den gången gick uppdraget till Yang Liwei, som färdades jorden runt i 21 timmar.
Kina satsar nu på att etablera sig som en ledande rymdnation. I den satsningen ingår även uttagning och utbildning av kvinnliga taikonauter, bekräftade chefen för Kinas taikonautprogram, Chen Shanguang.
 Det krävs en period på fem, sex år för att utbilda en taikonaut, sade Chen i samband med uppskjutningen i Jiuquan enligt AFP.

Mer läsning

Annons