Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Envis klagan ger resultat i Ljustadalen

/
  • När bussen passerar nära Tisdagsvägen skakar fönstren och villans väggar får sprickor. Det har Arne Lindberg hävdat i många år och nu får han oväntat stöd av mäktig granne, miljönämndens ordförande Anita Bdioui (s).

I flera år har han skrivit och protesterat mot bussbullret i Ljustadalen. Nu kan 55-årige Arne Lindberg äntligen få som han vill. Tack vare en granne, Anita Bdioui, miljönämndens ordförande (s).

Annons
Arne Lindberg bor på Tisdagsvägen i Ljustadalen.
Ända sedan 2001 har han hävdat att busstrafiken på Söndagsvägen intill skapar stora problem på hans gata. Vibrationerna från bussarna känns i hela huset. Följden är knäppningar och smällar i fönsterbågar, skallrande koppar, möbler som rör sig och sprickbildningar.
Arne Lindbergs brev om saken är otaliga. De har gått till en rad myndigheter och till enskilda politiker och tjänstemän. Hans främsta krav i dag är en begränsad hastighet till 30 kilometer på Söndagsvägen.
Hittills har han fått blankt nej från alla håll. Ingen av de mätningar som gjorts i Lindbergs hus har visat några otillåtna värden. När frågan ännu en gång når tjänstemännen på miljökontoret, har de svårt att dölja sina trötta suckar i en skrivelse. De håller fast vid att det inte behövs några åtgärder mot vibrationerna.
Desto mer oväntat öppnas ändå dörren för Arne Lindbergs krav. Det är miljönämndens ordförande Anita Bdioui som står bakom öppningen. Hon bor själv på Torsdagsvägen, bara något hundratal meter från Lindbergs hus.
Bdioui fick i veckan med sig en oenig miljönämnd på förslaget att införa 30 kilometer i timmen på Söndagsvägen.
Han har tjatat länge men inte haft några konkreta krav tidigare. Nu tycker jag att vi kan pröva en hastighetsbegränsning. Hela området är byggt på gammal havsbotten och marken sägs leda vibrationerna lättare där än på andra ställen, säger hon.
Känner du Arne Lindberg som granne?
Nej, vi har aldrig pratat med varandra därute. Jag har bara fått brev och mejl som miljönämndens ordförande, säger Bdioui.
Miljönämndens förslag går nu till stadsbyggnadsnämnden som tar beslut. Ordföranden K Lennart Andersson är inte avvisande.
Vi får pröva den här hastighetsbegränsningen tillsammans med andra som vi arbetar med just nu, säger han.

Mer läsning

Annons