Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eritrea i nytt krig — mot plastpåsar

Förr låg det plastpåsar och skräpade i naturen mest överallt i Eritrea.
I januari förbjöds påsarna, och nu börjar det redan se trevligare ut.

Annons
Sedan det i början av året blev straffbart att importera, tillverka, distribuera och sälja plastpåsar har eritreanerna fått finna sig i att ha tygpåsar med sig när de går och handlar.
Eftersom böterna kan uppgå till över tusen kronor är det inte många som protesterar.
Wolde Yohannes, chef för jordbruksdepartementets avdelning för miljöfrågor, försäkrar att enskilda personer inte ska bötfällas om de ertappas med en plastpåse. De klarar sig undan genom att tala om varifrån de fick påsen, säger han.
 Men om de inte samarbetar, riskerar de att åka dit, inflikar dock en annan tjänsteman vid departementet, Kibrom Asmarom.
Men hittills är laglydnaden stor, konstaterar Asmarom.
Det finns åtskillga anledningar till plastpåseförbudet. De sladdriga påsarna täpper till diken och avloppsledningar, kväver djur och fiskar och förorenar marken. Dessutom skäms vackra naturscenerier av drivor med plastpåsar.
Och väl ute i naturen kan påsarna bli kvar där i decennier eller kanske hundratals år innan de bryts ner.
Eritrea har stöd från annat håll. När FN:s miljöprogram Unep höll chefsmöte i Nairobi i veckan krävde den kenyanska fredspristagaren Wangari Maathai ett globalt förbud mot plastpåsar. Hon påpekade bland annat att ofantliga mängder mygglarver växer till sig i plastpåsar som slängts i naturen och bidrar till spridningen av malaria. I stora delar av Afrika är malaria den främsta dödsorsaken bland småbarn.
En irländsk plastpåseskatt som infördes i mars 2002 fick snabb effekt. Redan i augusti det året hade användandet minskat med 90 procent.

Mer läsning

Annons