Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eta-medlemmar fick 2 775 års fängelse för bomber

En domstol i Spanien dömde på fredagen två medlemmar av den baskiska separatistgruppen ETA till 2 775 års fängelse vardera för att ha planerat ett bombattentat mot ett tåg på julafton 2003.

Annons
En tidsinställd bomb på ett intercitytåg med destination Madrid hade förinställts för att explodera klockan 16:00, 45 minuter efter tågets beräknade ankomst. ETA hade för avsikt att varna myndigheterna för bomberna efter det att passagerarna hade lämnat tåget.
Men domstolen fann männen skyldiga till mordförsök på de 180 passagerarna och fyra järnvägsanställda. Enligt domstolsinlagor handlade det om ren tur att bomben, som låg i en resväska, inte briserade under tyngden av annat bagage.
"Om explosionen inträffat var sannolikheten stor att alla på tåget skulle ha dött, liksom också andra människor, vilket de tilltalade var medvetna om", hette det i domslutet.
De tre domarna dömde Gorka Loran och Garikoitz Arruarte till 15 års fängelse för vart och ett av de 184 mordförsöken och ytterligare tid för andra brott. Männen kommer att hållas fängslade i 40 år, maximitiden i fängelse enligt spansk lag.
Arruarte greps innan han steg på tåget vid avgångsorten Irun. Han bar då på en väska med 25 kilo dynamit. Polisen stoppade sedan tåget i Burgos i norra Spanien och fann den andra bomben, en resväska med 28 kilo dynamit.
Den förra spanska regeringen hänvisade till julbombsplanen när den inledningsvis beskyllde ETA för tågbombningarna i Madrid i mars 2004 när 191 personer miste livet. Terrornätverket al-Qaida anklagas för att ha legat bakom dåden.

Mer läsning

Annons