Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett blivande tursitparadis i vildmarken

/
  • Längst fram finns en ramp som är höj och sänkbar för att rullstolsbundna lätt ska komma ombord. Under söndagens provfärd är det från vänster Lars Karlstedt, Ove Andersson och Håkan Josephsson som kör flotten.

Det är helt tyst. Ett och annat vak från fiskar är allt som ibland bryter tystnaden. På Bredsjön glider den nya flotten fram.

Annons
En handikappanpassad flotte som rymmer upp mot 15 personer. Något motorljud hörs inte från den eldrivna aktersnurran.
Det är dessutom miljövänligare att köra med el, säger Ove Andersson, en av många entusiaster som lägger ner flera timmar på att skapa naturupplevelser för turister.
Flotten är en del i ett större projekt som engagerar Bredsjöns/Slättmons byalag. Sedan starten för drygt ett år sedan har mycket hänt. Och nästa år ska allting vara klart om det går som planerat.
Hittills har alla planer fungerat som det uttalades i den EU-ansökan som beviljades. Flotten ligger intill en flytbrygga nere vid bandstranden.
Några hundra meter längre bort på en udde finns en övernattningskåta. Här pågår också bygget av en vedeldad bastu. Tanken är att turister, företag, skolor och övriga som vill ska få chansen att hyra udden, med de faciliteter som finns.
Djungeltelegrafen verkar fungera, konstaterar Håkan Josephsson. Handikappföreningar har redan hört av sig och vill komma hit.
Någon tur med flotten i år är dock inte planerad. Först till sommaren är det tänkt att verksamheten ska komma igång.
Vi har inte klart med någon flottmästare ännu, säger Lars Karlstrand, ordförande i föreningen.
Under vintern kommer byalaget att diskutera hur man ska möta den efterfrågan som väntas.
Vi måste ha en organisation som klarar bokningar och guidningar. Det kommer vi att lösa.
För när det gäller udden med kåtan och bastun betonar man att här är det meningen att den som bokar ska kunna känna avskildhet.
Där ska ingen annan komma och störa.
Själva flotten har en yta som är drygt 17 kvadratmeter med sittplatser efter ena långsidan. Sedan är det en stor yta där det ryms rullstolar och även mindre fordon.
Vi kommer att köpa in lite fiskeutrustning som vi kan låna ut.
Det finns också planer på att placera en grill på flotten, där besökare ska kunna tillbringa flera timmar någon vacker vindstilla sommardag.
Byalaget hoppas på turister som i första hand gillar att vara ute i naturen och värna om den.
Det ska inte bli några äventyr utan tanken är att den kvalitet som vi kan erbjuda här ska räcka. Jag brukar säga att vi erbjuder upplevelser som är garanterat ohäftiga.
Området erbjuder också vina kanotleder. Byalaget hyr ut kanoter genom ett samarbete med svenska scoutförbundet. Och för den som vill ta sig lite längre bort har det byggts ytterligare kåtor på en ö i Skälsjön, där det går bra att övernatta.
Det finns också planer på att förbättra badstranden och även bygga gäststugor i anslutning till stranden. Så sysslolösa lär inte medlemmarna i byalaget bli. Snarare tvärtom när naturturisterna börjar komma för att besöka en äkta orörd natur.
Närmast måste dock flotten dras upp på land så att inte isen under den kommande vintern bryter sönder bygget.

Mer läsning

Annons