Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett möte med mycket i potten

En finländska från Djurgården/Älvsjö, en från Linköping, en från Göteborg.
Och tre från Umeå.
EM-mötet mellan Sverige och Finland blir speciellt — och har mer i potten än bara de tre poängen.
Åtminstone för Frida Östberg.

Annons
Om någon, om ett par veckor, får se Östberg springa omkring i en finländsk landslagströja i trakten av Gammliavallen är det två saker som har gått fel:
Dels har Sverige i så fall förlorat onsdagskvällens EM-möte i Blackpool.
Dels har Östberg förlorat ett vad. Och sin stolthet.
 Men det kommer aldrig att hända, säger Östberg och skrattar.
 Vi  k o m m e r  inte att förlora. Vi ska verkligen göra allt för att vinna, och jag hoppas och tror att vi ska klara det.
För annars vet hon vad som väntar.

Slog vad
Som bästa vän till Jessica Julin, lagkamrat i Umeå och mittfältsstjärna i Finlands EM-lag, har Östberg slagit vad om vilket landslag som är det bästa. Svaret får de båda vännerna på onsdag kväll i Blackpool, och bestraffningen för förloraren väntar hemma i Umeå.
Östberg berättar:
 Jag och "Jessi" slog vad om vilket lag som skulle vinna, och den av oss som förlorar måste springa omkring i den andras landslagströja under träningarna i Umeå, i en vecka, och bara tala positivt om det vinnande landslaget.
Vinnaren kommer att stå där bredvid. Leende.

På samma hotell
Med så nära vänskapsband som mellan Sverige och Finland är gruppspelsmatchen i Blackpool speciell. Sex av de finländska spelarna finns till vardags i allsvenska klubbar, och de kan varandra utan och innan.
Vid EM bor de dessutom på samma hotell, inbokade av Uefa och arrangörerna under samma tak. På hotellet i Accrington bor även de övriga gruppmotståndarna, England och Danmark.
Det har sina sidor.
 Egentligen är det för jävligt att det fortfarande fungerar så, att motståndarlagen ska behöva dela på samma hotell, säger Östberg till TT.
 Men å andra sidan är vi vana. Det är ju hemskt att behöva säga så, men det är ju så här det har fungerat inom damfotbollen. För oss är det inget konstigt, men det är klart att man reagerar när jag kliver ut i korridoren och det visar sig att en av de engelska spelarna bor i rummet bredvid. Det skulle knappast hända i ett herrmästerskap.

29 år sedan
Kontakterna mellan finländskorna och det svenska laget är mer avslappnade. Först på matchdagen blir det annorlunda, säger Sanna Valkonen, mittback i Umeå och lagkapten i Finland:
 När man laddar för match så pratar vi inte med varandra alls, men dagarna före så har det inte varit några problem. Vi är ju vänner. Vi ses i korridorerna och kan fika och prata som vanligt.
För Finland är matchen mot svenskorna något extra. EM i England är deras första stora mästerskap, och de har inte slagit Sverige i en landskamp sedan 1976.
29 år sedan senast.
 Så det är dags nu, säger Valkonen och skrattar.

Mer läsning

Annons