Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra miljard till försvaret

Det militära försvaret har fått löfte om en miljard kronor extra för den nya EU-stridsgruppen, säger högkvarterets planerare till TT. Löftet har utfärdats muntligt men ÖB Håkan Syrén räknar med att få pengarna. De gör försvarsbesparingarna på tre miljarder något lättare att bära.

Annons
Den extra miljarden ska användas under de närmaste tre åren.
Den ligger utanför den ram som fastställts i försvarsbeslutet och i det regleringsbrev som utfärdades före jul. Löftet tycks ha kommit någon gång i december.
I förhandlingarna förra hösten mellan regeringen och de borgerliga partierna spelade kostnaden för den nya stridsgruppen i EU en avgörande roll. De borgerliga ville bland annat ge försvaret ersättning för de då oväntade kostnaderna att bygga upp stridsgruppen. Regeringen sade nej till de borgerliga. Försvaret skulle självt tvingas att ta extrakostnaden, var beskedet.

Inget säkert
I stället stödde sig regeringen mot vänstern och miljöpartiet och drev igenom ett beslut om snabb bantning av försvaret med tre miljarder till utgången av 2007. Men nu räknar försvaret ändå med att få sammanlagt en extra miljard under tre år, medger planerarna något motvilligt. Frågan är politiskt känslig och pengarna är ännu osäkra.
Försvarsutskottets ordförande, centerpartisten Eskil Erlandsson, säger att han känner till löftet. Men han varnar försvaret:
 Ingenting är säkert så länge klubban inte fallit på ett regeringssammanträde. Försvaret har lurats på utlovade pengar förut, säger han.
Erlandsson är fortfarande undrande över att regeringen i höstas valde att samarbeta med vänstern och miljöpartiet i stället för att ingå en bred försvarsöverenskommelse över blockgränsen.

Andra betalar
 Vi krävde extrapengar för EU-styrkan i höstas, säger Erlandsson, som inte kan låta bli att skratta åt de senaste turerna om försvarets pengar och de utlovade extrapengarna.
Försvaret uppger att en muntlig överenskommelse har ingåtts. Den har sedan kvitterats skriftligt av försvaret, men motsvarande kvittering har ännu inte kommit från försvarsdepartementet.
Pengarna till militären ska drivas in främst från de andra försvarsmyndigheterna; Pliktverket, Försvarshögskolan, Totalförsvarets forskningsinstitut med flera.
Bantningen för hela försvarsområdet på tre miljarder under försvarsbeslutsperioden ligger fast. Men genom löftet om extrapengar blir det inte det militära försvaret som drabbas hårdast.

Nationell prestige
Det brådskar att få fram den utlovade EU-stridsgruppen. Den ska vara klar 2008, har regeringen lovat. Redan då står Sverige på tur att ha en styrka redo för snabbutryckning om så krävs. Ett misslyckande innebär en mycket svår prestigeförlust för Sverige.
Styrkan ska byggas upp kring en lätt mekaniserad bataljon. Men Sverige har i dag inga lämpliga stridsfordon för snabbutryckning. Stridsfordon 90, som det finns för många av, är för tunga. Extrapengarna behövs bland annat för att köpa nya stridsfordon utomlands.

Mer läsning

Annons